- I år blir oppgaven vanskeligere enn på lenge, for kvaliteten på filmene er svært god, sier juryleder Magnus Berning. Han er journalist i Radio 102, som i ca. ti år har organisert en publikumsjury under filmfestivalene i Haugesund.
Det var stor interesse for å bli med i juryen da lokalradioen annonserte etter deltakere. Hele 24 meldte seg, og Berning hadde derfor godt utvalg da han komponerte en jury med tre personer av hvert kjønn.
- Det er absolutt filminteresserte folk med forskjellig bakgrunn vi har fått tak i, forteller han, og presenterer juryen for Haugesunds Avis under et av de daglige lunsjmøtene:
Bjørg Else Skjoldevik (44) er firebarnsmor, utdannet sykepleier og for tiden student. Hun deler filminteressen med barna sine, og synes det er viktig å la dem få impulser fra film og teater.
Elisabeth Syvertsen (32) er utdannet kokk. – Det var far som vekket min interesse for film, og han var selv med i publikumsjuryen for mange år siden, forteller hun.
Joakim Lund (22) er billedkunstner, og tar gjerne filmen med inn i sitt kunstneriske interessefelt.
Haakon Wheeler (18) går siste året på Steinerskolen i Haugesund, og i den anledning skriver han sin årsoppgave om film.
Marianne Bjørgen (26) var ikke til stede da vi møtte juryen. Hun er selvstendig næringsdrivende i reklamebransjen, og selvfølgelig glad i god film.
- Alle i juryen kan ikke se alle filmene. Det er umulig. Filmene i hovedprogrammet er viktigst, men i tillegg tar vi med filmene i New Nordic programmet og enkelte andre filmer vi har spesiell interesse for. Dessverre rekker vi ikke å se barnefilmene, forklarer Berning.
Han poengterer at det er veldig få dårlige filmer i årets program. Det gjør det mye vanskeligere å velge ut en film som både har gode kvaliteter og som juryen samtidig tror vil bli likt av et bredt publikum.
- Har dere noen favoritter så langt?
- Saving Grace, Billy Elliot, En dag i september, Universets engler, Detektor……., kommer det fra de forskjellige juryfolkene, uten at de dermed kan si om noen av disse vil nå til topps.
I morgen ved middagstider er de ferdige med jobben sin, og fredag kveld deles publikumsprisen ut i Edda i forkant av festpremiere på Aberdeen, filmfestivalens avslutningsfilm.
[email protected]