HAUGESUND: Forrige fredag startet den årlige diktkonkurransen, arrangert av Vise- og lyrikkfestivalen og Haugesunds Avis.

Det har til nå kommet inn 10 dikt, og flere vil det bli. De siste årene har det vært rundt 200 deltagere, som har blitt vurdert av juryen.

Form og språk til sist

I fjor var det Mona Elin Aarø som vant konkurransen. Hun leverte da inn tre selvstendige dikt, men juryen valgte å se på det som ett dikt, eller en slags trilogi. Hun har noen tips til de som ønsker å være med i konkurransen.

–Jeg liker empatiske dikt, med følelser du kan kjenne deg igjen i. Gjerne korte dikt med en dybde, som er skrevet i samtid, forteller hun.

Fjorårets vinner sine beste tips er å skrive om tanker, følelser, opplevelser og ting du ser.

– Du kan jobbe med formen og språket etter at du har skrevet det ned. Det er viktig å huske at du skriver for deg selv, og ikke et publikum.

Etter at Aarø vant i fjor, har hun skrevet mye mer. Hun har ingen drøm om å utgi bok, men syntes det var fantastisk kjekt å vinne.

Det er viktig å huske at du skriver for deg selv, og ikke et publikum.

Mona Elin Aarø, diktkonkurransevinner 2016

 

Jurymedlem Frank Krogh Kongshavn forteller at det alltid blir sendt dikt som blir en gledelig overraskelse fra nye bidragsytere.

– Å skrive dikt er gjerne et forsøk på å beskrive det ubeskrivelige og sette ord på ting vi ellers ikke legger merke til i hverdagen, sier han.

– Dikt er en sjanger hvor du kan leke med form og innhold, og du får muligheten til å utforske språket. Det er en fri sjanger uten retningslinjer. Det er i poesien språket har best forutsetninger for å utvikle seg, legger Kongshavn til.

Han har noen tips til de som sitter med pennen i hånden og vil sende et bidrag.

– Vær bevisst språket og vis nysgjerrighet på verden. Prøv å sette nye ord og utrykk på de hverdagslige tingene, sier han.

Skrive-workshop

Rogaland Forfatterlag har i år valgt å sette opp en skrive-workshop under festivalen. Alle med et ønske om å være med på den, kan notere seg det når de leverer inn dikt.

Vær bevisst på språket og vis nysgjerrighet for verden.

Frank Krogh Kongshavn, Vise- og lyrikkfestivalen

 

– Vi vet ikke hvor mange det blir plass til, men forfatterlaget må antagelig foreta en utvelgelse, forteller jurymedlem Kongshavn.

Frem til 8. mars kan du sende inn dine bidrag til diktkonkurransen. Haugesunds Avis vil gjerne motta diktene enten på e-post eller i postkassen.

E-post: [email protected]

Postadresse: Haugesunds Avis, postboks 2024, 5504 Haugesund