PARIS: 58-åringen fra Etne er hedret med både bronse, sølv- og gullmedalje for fremragende arbeid innenfor tresnitt.

Ved siden av tre- og linoleumssnitt, maleri og tegning, lager hun også bøker med egne dikt og illustrasjoner. Hennes kunstverk finnes i dag på museer og bibliotek i Frankrike.

I 1980 sluttet hun i jobben ved opplæringsavdelingen hos Norsk Hydro på Karmøy for å flytte til Paris. Hun hadde tidligere jobbet som au pair og blitt skikkelig frankofil.

Hennes kjærlighet til landet ble forsterket da hun traff en franskmann, som jobbet på norsk sektor i oljeindustrien. I sitt nye hjemland studerte hun fransk ved Sorbonne-universitetet og fikk diplom som bevis på at hun kan undervise i språket.

Studerte tresnitt

Men det var kunstner Geira Auestad Woiter skulle bli. Hun ville egentlig studere maling, men det var bare ledig på grafikkurset. Dette var i 1989 og det var nå hun for alvor lot kreativiteten få fritt spillerom.

- Jeg ble helt besatt av tresnitt, som ble noe helt ekstra for en ung kunstnerspire. Man får en helt spesiell kontakt med treet og dets mønster. Mønsteret skaper assosiasjoner. Andre ganger er det musikkens dansende rytmer som inspirerer, eller diktenes billedvisjoner. Naturen er en dyp og underfundig kilde som jeg øser jevnlig av. Dessuten blir man så norsk av å bo i utlandet.

Naturen på hjemstedet dukker fra tid til annen opp i kreasjonen, som de lyseblå fjellene i synsranden langs Etnefjorden i tresnittet "Mot Etnesjoen".

- Noen ganger tegner jeg først en skisse på treplaten, andre ganger skjærer jeg direkte, sier Geira Auestad Woitier.

Utstillinger

I de siste årene har Etne-kvinnen vært særdeles produktiv. Hjemme i leiligheten noen kvartaler bortenfor Boulogne-skogen står det ferdige tresnittarbeider i hele stua. Mange av kunstverkene er stilt ut i Norge, Frankrike, Spania, Belgia, Tyskland og Japan.

- Jeg deltok som gjesteutstiller på Etne-marknaden i fjor, mens jeg i år var på Tysvær-utstillingen. Noen av mine arbeider er også blitt stilt ut på bokkafeen Sting i Stavanger. Men for det meste deltar hun på franske utstillinger.

- Jeg var så heldig å bli antatt med en gang, og har du først fått et bein innenfor, får man mange kontakter. Å stille ut på Salonger (store gruppemønstringer) som Salon d'Automne (1903) og Le Salon des Artistes Française, Réalités Nouvelles gir ofte ringvirkninger til andre utstillinger. Jeg deltar nok på rundt 20 utstillinger i året, sier 58-åringen.

Kjent, men ikke berømt

Hun vil ikke kalle seg berømt kunstner. Godt kjent og akseptert, er hennes egen karakteristikk av seg selv. Og hun sier videre at hennes navn er best kjent i Frankrike, selv om hun ikke er helt ukjent i Norge heller.

I høst har hun vært særdeles aktiv, og fram mot nyttår skal hun delta på mange utstillinger. Geira Auestad Woitier er også medlem av mange kunstgrupper.

- Neste uke skal jeg stille ut ved Saint-Dié-des-Vosges i Lorraine, og deretter høstutstillingen, Salon d'Automne, og Le Salon des Artistes Français på Grand Palais, en grafisk utstilling på rådhuset i 13. arrondissement og Pages (kunstnerbøker), alle i Paris, og i desember i Rueil-Malmaison og Sarcelles i Parisregionen.

- Jeg har i tre år på rad deltatt på den store, årlige bokmessen "Salon du Livre". Og hver sommer er jeg med på Le Marché de la Poesi i Latinerkvarteret i Paris.