Fortsetter uten Stavanger

<b>STÅR SAMMEN: </b>Marit Synnøve Vea i Avaldsnes-prosjektet og professor Dagfinn Skre vil samarbeide på Avaldsnes.

<b>STÅR SAMMEN: </b>Marit Synnøve Vea i Avaldsnes-prosjektet og professor Dagfinn Skre vil samarbeide på Avaldsnes.

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Marit Synnøve Vea beklager sterkt at Arkeologisk museum i Stavanger (AMS) har trukket seg fra utgravningene på Avaldsnes. Men Universitetet i Oslo er interessert.

DEL

KARMØY: ¿ Jeg synes det er veldig trist, også rent personlig at AMS har trukket seg. Jeg har opplevd mye positiv hjelp fra fagfolkene på AMS. Beslutningen var uventet, sier Marit Synnøve Vea, leder for Avaldsnes-prosjektet.

Hun har stor tro på at Universitetet i Oslo (UiO) påtar seg ledelsen for utgravningene på Avaldsnes.

Få forprosjektet i gang

- Hvis Universitetet i Oslo sier ja, er det opp til dem å finne fagpersoner. Det første vi gjør nå er å få forprosjektet i gang, og lage en plan for utgravningene. Vi har hele tiden visst at vi må gå forsiktig fram, sier Vea.

Hun presiserer at Avaldsnes-prosjektet er mer enn utgravningene. Selv om AMS har trukket seg fra den biten, er museet med videre i arbeidet med å ivareta kulturminnemiljøet på Avaldsnes, og utviklingen av Norvegen historiesenter.

- Akkurat det er jeg glad for, sier Vea.

Viktig møte

Torsdag 8. februar møtes styringsgruppen. Her vil framtiden til utgravningene på Avaldsnes bli diskutert. I et brev 25. oktober fra UiO til AMS, heter det at UiO er meget interessert i å påta seg ledelsen av prosjektet.

- Det står fortsatt ved lag. Begrunnelsen er gitt i brevet; de rent faglige kvalitetene ved Avaldsnes, og hvordan et slikt prosjekt vil passe inn i vår profil. Derfor tok vi kontakt med AMS. Nå har de trukket seg, sier professor i arkeologi ved Universitetet i Oslo, Dagfinn Skre.

- Vil det endre noe for dere?

- Vi må tenke på hvordan det vil påvirke gjennomføringen av prosjektet. Vi kan ikke konkludere før møtet 8. februar, men vår interesse er stor, sier Skre.

Dagsorden på møtet blir framtiden for utgravningene. Skre håper sterkt at det skal være mulig å få til et forprosjekt.

- Fra et arkeologisk synspunkt har Avaldsnes store muligheter. Det fortjener et prosjekt, sier Skre.

Artikkeltags