Gå til sidens hovedinnhold

Godt for liten og stor

Artikkelen er over 14 år gammel

Lite oppvask. Mye smak. Margit Vea lager mat for familier.

SYDNEY/HAUGESUND: – Jeg har stor sans for alt-i-ett middager, innrømmer kokebokforfatter Margit Vea.

Nå stasjonert ved Sjømannskirka i Sydney, Australia, sammen med mannen som er sjømannsprest og tre sønner. Opprinnelig fra Skudeneshavn, og med en utdannelse som faglærer i ernæring, helse- og miljøfag i bagasjen.

Nylig kom hennes tredje kokebok for små ganer ut. Denne gang en bok for både de minste og familiene deres, skrevet i samarbeid med forfatter og forlagsredaktør Lise Galaasen.

– Vi har skrevet og planlagt boka per telefon og e-post, forteller Vea fra Sydney.

Mye mer enn pølser

Øyeblikk klar for årets sommerferie i Skudeneshavn og Kopervik. Ett år i Australia er unnagjort. Før det bodde de fire år i Dubai.

I "Mat for barn" begynner forfatterne med de første måneden, og maten som sakte skal avløse pupp og flaskemelk. Fra barnet er ett år kan det stort sett spise det samme som resten av familien. Vea og Galaasen har samlet sine favoritter på hverdagsmat de fleste kan klare. Næringsrikt, sunt og uten for mye styr er rettesnorene.

– Hjemmelaget er best. Men det trenger ikke være så avansert, sier Vea.

Selv holder hun på å gjøre i stand dagens middag. Kyllingfilet, tomater og hvitløk i ovnen, med pasta til.

– Når kyllingen er ferdig, knuser jeg hvitløken og tomatene over pastaen, lager saus av det. Få panner å vaske opp, kjapt ferdig. Og godt, sier hun, som har fôret ungene med krydder og smaksrik mat fra de var små. Hun ser ingen grunn til å avspise ungene med pølser og chips når det finnes så mye annet å smake på.

– Men vær forsiktig med saltet – det har de ikke godt av å få for mye av.

Fint ferdig

Selv har hun kokt kjøtt, gjerne lam, som noe av sine favoritter.

– Men jeg spiser alt, egentlig. Variasjon er det viktigste.

Bok nummer tre er unnagjort, livet deles mellom familien, halv stilling i Sjømannskirka og timene som norsklærer. Også hos familien Vea blir det dager med kjapp middag eller ferdigkjøpt.

– Her er det lett å få tak i god ferdigmat, gjerne thaimat. Vi trenger ikke gå til McDonalds. Eller jeg tyr til en suppe og oppskårne grønnsaker.

Selv om tida ikke alltid strekker til har hun ideen til ny bok liggende klar.

– En kokebok for barn, med mer enn kakeoppskrifter. Hvorfor skal alltid kos bety det samme som søtt? spør Vea, og gleder seg til ferie i hjemlandet.

Kommentarer til denne saken