Haugesund: – Målet er å reise en statue over Harald Hårfagre på den grønne pletten der det i dag står et lekelokomotiv ved Søndre Hauge gravlund. Vi synes det er på sin plass å manifestere Hårfagres tilknytning til Haugesund, sier forfatter og forlegger Tor Inge Vormedal.

Han har med seg Hans Dalen og Sigurd Aase i Harald Hårfagre-komiteen, som nå ber kommunen om et tilskudd på 350.000 kroner for å realisere planene.

Totalt regner trioen med en prislapp på rundt en million kroner.

– Sigurd Aase er en av sponsorene. I tillegg har vi fått signaler fra andre om at de er interesserte i å bidra, sier Vormedal.

Lokal kunstner

Kommunens bidrag er ennå i det blå.

– 350.000 kroner er et betydelig beløp og må derfor vurderes i rådmannens innstilling og den videre budsjettbehandlingen som skjer i slutten av november, opplyser rådgiver Andreas Larsen i kommunen.

Komiteen har allerede blinket seg ut en kunstner. De vil ikke ut med navn ennå, men bekrefter at det er en mann som har lokal tilknytning.

– Vi har landet på et utkast over en statue på 2,2 meter pluss sokkel, sier Vormedal.

– Hvorfor på Hauge?

– Haraldshaugen er et alternativ, men ifølge historiske skrifter ligger Harald Hårfagre gravlagt i området vi ser for oss på Hauge. Ikke ved Riksmonumentet, sier Vormedal, som har håp om at statuen avdukes innen et års tid.