Hårfagre planer

I dette området på Hauge ønsker Harald Hårfagre-komiteen å reise statuen over kongen som samlet Norge til ett rike. De tror Hårfagre ble gravlagt her.

I dette området på Hauge ønsker Harald Hårfagre-komiteen å reise statuen over kongen som samlet Norge til ett rike. De tror Hårfagre ble gravlagt her.

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Om ett år kan Harald Hårfagre havne på sokkel i Haugesund. Men først blir det sverdslag i den kommunale budsjettrunden.

DEL

Haugesund: – Målet er å reise en statue over Harald Hårfagre på den grønne pletten der det i dag står et lekelokomotiv ved Søndre Hauge gravlund. Vi synes det er på sin plass å manifestere Hårfagres tilknytning til Haugesund, sier forfatter og forlegger Tor Inge Vormedal.

Han har med seg Hans Dalen og Sigurd Aase i Harald Hårfagre-komiteen, som nå ber kommunen om et tilskudd på 350.000 kroner for å realisere planene.

Totalt regner trioen med en prislapp på rundt en million kroner.

– Sigurd Aase er en av sponsorene. I tillegg har vi fått signaler fra andre om at de er interesserte i å bidra, sier Vormedal.

Lokal kunstner

Kommunens bidrag er ennå i det blå.

– 350.000 kroner er et betydelig beløp og må derfor vurderes i rådmannens innstilling og den videre budsjettbehandlingen som skjer i slutten av november, opplyser rådgiver Andreas Larsen i kommunen.

Komiteen har allerede blinket seg ut en kunstner. De vil ikke ut med navn ennå, men bekrefter at det er en mann som har lokal tilknytning.

– Vi har landet på et utkast over en statue på 2,2 meter pluss sokkel, sier Vormedal.

– Hvorfor på Hauge?

– Haraldshaugen er et alternativ, men ifølge historiske skrifter ligger Harald Hårfagre gravlagt i området vi ser for oss på Hauge. Ikke ved Riksmonumentet, sier Vormedal, som har håp om at statuen avdukes innen et års tid.

Artikkeltags