HAUGESUND: Voice og Joy med Peder Losnegård og pianist Kristoffer Tangen innleder kvelden. Så kommer mesteren selv og serverer oss Haydn og Debussy. Det er bare å la seg rive med; Leif Ove Andsnes ved flygelet gir publikum det innslaget av storhet som forventes.


For mange trofaste publikummere er det vemodig å se Andsnes på sin siste romjulskonsert i Festiviteten, andre igjen kommer på konserten for første gang for å få med seg hans siste opptreden. Kone og barn blir førsteprioritet for pianovirtuosen de kommende julehøytidene. Selv om han ikke ser helt bort ifra å komme tilbake ved en senere anledning.

Ungt innslag

Siste del av konserten før pause er viet komponist Franz Lehar. Først med Ole Morten Velde, tenor med en forfriskende og vennlig framtoning. Mathias S. Halvorsen trakterer pianoet. Så ankommer sopran Kristi Anna Isene, strålende i fotsid rød kjole og glitrende smykker. 29-åringen fra Geitafjellet i Haugesund er frilans operasanger med base i Karlsruhe i Tyskland. Tenoren og sopranen er en staselig duo som kler hverandre godt.

Før publikum går ut til pause, avdukes et bilde av Andsnes. Malt av Håkon Gullvåg og gitt i gave til Festiviteten.

Champagne

Etter pausen blir vi introdusert for den unge pianisten Bjørnar Knutsen fra Kopervik, som spiller Schubert for anledningen. Så blir vi geleidet inn i operettenes verden.


-Det er mye champagne i disse operettene, sier konferansier Erling Dahl jr. Han loser oss igjennom kveldens konsert med sine kunnskaper om musikk og musikkhistorie, på en særdeles artig måte. Tenor Kjell Magnus Sandve kommer inn på slutten av Veldes og Isenes La Traviata-duett, og fortsetter med sanger om ulykkelig og lykkelig kjærlighet. Han nevner blant annet Richard Strauss` skarpe og ondsinnede sangerinnekone, som komponisten levde lykkelig med ...

Avslappet Andsnes

–  Jeg har tatt med meg en kjenning her, sier konferansier Dahl, før Andsnes hentes inn på scenen igjen, til publikums fornøyelse. Andsnes forteller om Chopin før han skal spille, at han var en sky person som kun spilte rundt 60 konserter i løpet av hele livet.

– Samme som du gjør i året det da, sier Dahl.

– I halvåret, parerer Andsnes. Pianisten virker som han slapper av og trives denne kvelden, noe han bekrefter etterpå. Avslutningsvis spiller han ”Helga natt” sunget av Ole Morten Velde. Kvelden rundes av med allsang, og Jan Ingvar Toft som et uventet innslag.

Publikum

– For publikum er det trist at Andsnes ikke spiller på romjulskonsertene mer, men jeg forstår ham jo, sier Liv Reiersen, tidligere lærer.

Hun syns imidlertid definitivt at tradisjonen med konsert skal fortsette likevel.

Det syns også Roy Vikre (50) og Gunn Bente Heggen (44) fra Torvastad. Førstnevnte er onkel til tenor Ole Morten Velde.

– Det fins jo mange andre stjerner også, mener de.

FØLG HAUGESUNDS AVIS PÅ FACEBOOK: