Med oldefars krig på timeplanen

NÅ TAR DE SOMMERFERIE: Elevene i klasse 1efb på Karmsund videregående skole har siden januar jobbet med krigsseilernes sak i norsktimene. Fra venstre: Eirik Sævdal Litlehamar, Andreas Andersen Nesheim, Sindre Stangeland Olsen, Tinney Rasmussen, Jørgen Johnson Fatland, Andreas Rokne Lier og Sander Eide Høyvik.

NÅ TAR DE SOMMERFERIE: Elevene i klasse 1efb på Karmsund videregående skole har siden januar jobbet med krigsseilernes sak i norsktimene. Fra venstre: Eirik Sævdal Litlehamar, Andreas Andersen Nesheim, Sindre Stangeland Olsen, Tinney Rasmussen, Jørgen Johnson Fatland, Andreas Rokne Lier og Sander Eide Høyvik. Foto:

Elektroklassen på Karmsund videregående skole bruker krigsseiler-serien i Haugesunds Avis i undervisningen.

DEL

HAUGESUND: – Jeg visste nesten ingenting om krigsseilerne før vi begynte med dette prosjektet på skolen. Men da jeg spurte om dette hjemme, fortalte mamma at oldefaren min hadde vært krigsseiler. Da ble det jo bare enda mer interessant, forteller Jørgen Johnson Fatland.

Haugesunds Avis treffer 16-åringen og klassekameratene Andreas Andersen Nesheim (17) og Andreas Rokne Lier (16) en uke før elektro-elevene tar sommerferie.

Sammen med resten av klasse 1efb på Karmsund videregående skole har de hatt krigsseilerne på timeplanen siden januar. Nå er både prosjektoppgaven levert og den muntlige framføringen unnagjort.

– Det gikk bra, konstaterer Andreas Andersen Nesheim (17).

– Hvordan har det vært å jobbe med dette stoffet over så lang tid?

– Veldig nyttig. Det har vært både lærerikt og interessant, sier Andreas Rokne Lier.

LES OGSÅ: Denne splinten opererte legene ut av skulderen til krigsseiler Magnus Brekke

Toft og Michelet

Lærer Knut Marthinussen forteller at de begynte prosjektet med å invitere Bjørn M. Toft til skolen for en motivasjonstime. Og parallelt i arbeidet med oppgaven har de lyttet til Jon Michelets «Skogsmatrosen».

– Vi har klassesett av denne, så elevene fulgte med i bøkene. Dette var betingelsen, og målet var å styrke leseferdigheten og begrepsforståelsen, forklarer Knut Marthinussen.

Elevene har ingen problemer med å medgi at de har fått en del aha-opplevelser underveis.

– Det er spesielt å tenke på at så mange herfra var involvert i dette. Og innsatsen deres var jo avgjørende for at de allierte vant krigen, sier Andreas Andersen Nesheim.

Også hans oldefar var krigsseiler.

Muntlig

Etter researchfasen startet arbeidet med prosjektskrivingen for alvor i april. Innlevering var 30. mai, deretter kastet elevene seg over artiklene i krigsseilerserien som presenteres den siste helgen i hver måned her i Haugesunds Avis.

– Til den individuelle framføringen valgte elevene Haugesund-skip eller krigsseilerberetningene fra artiklene til Haugesunds Avis, forteller lærer Marthinussen.

Artiklene i krigsseilerserien lages av lokalhistoriker Leif M. Bjørkelund.

Artikkeltags