Hekta på Johann Sebastian Bach

BACH-MARATON: Organist Paul Leithaug gir i kveld den siste Bach-konserten i rekken av 20 på vel ett år. Når konserten i Åkra kirke er fullført har han framført samtlige 225 orgelverk av den tyske komponisten.

BACH-MARATON: Organist Paul Leithaug gir i kveld den siste Bach-konserten i rekken av 20 på vel ett år. Når konserten i Åkra kirke er fullført har han framført samtlige 225 orgelverk av den tyske komponisten.

Av
Artikkelen er over 19 år gammel

Jeg blir aldri lei av Bach og hans musikk, sier organist Paul Leithaug. I løpet av et drøyt år har han gjennom 20 lokale kirkekonserter framført samtlige 225 orgelverk signert Johann Sebastian Bach.

DEL

I kveld gir han avslutningskonserten i Åkra kirke, en konsert han selv betegner som høydepunktet i konsertserien, som startet i september 1999.
- Hvis jeg kan få nevne ett av verkene i kveld, må jeg trekke fram det aller siste; «Passacaglia i c-moll», som er det mest monumentale orgelverket han skrev, sier Paul Leithaug, til daglig organist i Åkra kirke.
Det er i år 250 år siden den store tyske komponisten døde, og han er gjennom året blitt behørig feiret over hele verden. Leithaug tok selv opp hansken og arrangerte sin egen «Nord-Rogaland Bach-festival», der han inviterte til 20 orgelkonserter i Åkra, Falnes, Torvastad, Avaldsnes Rossabø, Skåre og Aksdal kirker. På noen av konsertene har han hatt gjesteartister fra det lokale musikklivet.
I tillegg til orgelverkene har det i løpet av serien vært framført 30 andre komposisjoner for kor, orkester og forskjellige instrumenter.
- Har Bach-året vært slitsomt for deg?
- Nei, det har bare vært kjekt. Selvsagt har det krevd mye øving og utholdenhet, men så hadde jeg forberedt meg fire-fem år i forveien. For meg har gleden over å spille Bach vært selve drivkraften, sier Leithaug.

Størst i Skandinavia

Besøket på konsertene har variert fra 12 til 250, men samlet sett har oppslutningen etter organistens mening vært over all forventning.
- Jeg har på konsertene truffet mange mennesker med samme interesse som meg, både fastboende på Karmøy, tilreisende fra Utsira, Odda og Sauda og faktisk også flere tyske sommerturister. En håndfull mennesker har vært til stede på samtlige tjue konserter.
Han har selv funnet ut at konsertopplegget hans er den mest omfattende Bach-serien som noensinne er framført i Skandinavia.
- Er du stolt over det?
- Nei, jeg føler heller ydmykhet over musikken og komponisten, sier han.

Ny Bach-kunnskap

Bach-festivalen er et av Karmøy kommunes lokale «Tusenårsprosjekter», noe som medførte at Leithaug fikk dekket utgiftene til å trykke programheftene. I tillegg fikk han 20.000 kroner i kulturstipend fra Rogaland fylke, penger han benyttet til å skaffe seg mer kunnskap om sin store musiker-helt.
Stipendet brukte han i sommer til et tre ukers opphold i Leipzig, byen som har egen Bach-festival og eget forskningssenter for Bach. Det var i denne byen komponisten bodde og arbeidet andre halvdel av livet sitt.
- Det var en stor opplevelse å få treffe Bach-forskere, og å få spille på et av orglene som Bach selv benyttet.
- Kunne du tenke deg å gjøre en lignende konsertserie?
- Ja, jeg kunne godt tenkt meg å ta en reprise på samtlige konserter en gang i framtiden. Jeg er nemlig hekta på Bach, og blir aldri lei av hans musikk, slår han ettertrykkelig fast, den 47-årige musikeren Paul Leithaug.
bjarte.amble@haugesunds-avis.no

Artikkeltags