HAUGESUND: Fredag møtes utvalgte representanter fra åtte av regionens kulturkontorer for å tenke høyt om bruk av den halve millionen Hanne Krogh & Co. vant i TV2-konkurransen.

Planen er å etablere en pris i en eller annen ramme styrt av en stiftelse eller annen type institusjon.
Formen er noe av det den konstituerte komiteen skal drøfte.

– Hvem skal kunne motta priser eller midler?

– Jeg ønsker ikke å si for mye om det i forkant av møtet. Der skal vi sammen tenke åpent og fritt, sier Hanne Krogh. Men noen synspunkter har hun klar:

– Meningen er ikke å etablere en hederspris. Det bør bli noe annet enn klapp på skuldrene for lang og tro tjeneste. Tanken er å løfte fram og synliggjøre unge kunstnere eller artister som har noe å gi oss. Ikke bare fordi de fortjener det, men fordi vi andre gjør det, sier Krogh.

Noen som viser igjen

– En pris kan være drahjelp, en plattform, inkludere mentorbistand og det som skal til for å bli lagt merke til, sier Krogh, og nevner dans, film, litteratur, musikk, teater og billedkunst.

– Vi trenger folk som tenker annerledes og nytt. Samfunnet må defineres på ny hele veien av unge mennesker som både har noe å gi oss og vise oss hvem vi faktisk er, sier Krogh.

– Hvorfor er folk i kulturetatene valgt for å legge løpet?

– Det er viktig å få hele regionen med. Medlemmene i koret er fra mange ulike steder på Haugalandet, og de som jobber med dette kjenner til hva som rører seg i sitt område, sier Krogh.
Komitémedlemmene skal gi innspill til aktuelle mottakere.

Lesernes forslag

– Hva gjør dere med alle forslagene som kom via h-avis.no?

– Alt er notert og tas med videre, sier Krogh.

Disse er innkalt til det konstituerende møtet fredag: Pål Jøsok (Sveio), Arna Leidland (Utsira), Tom Erik Anfinsen (Haugesund), Eva Kalstveit (Vindafjord), Anne Tove Øvrebø (Bokn), Knut Martens (Bømlo), Ingvar Frøyland (Tysvær), Ørjan Røed (Karmøy). Ansvarlig redaktør Pål A. Berg i Haugesunds Avis har også sagt seg villig til å komme med innspill.