«Beyond Black» er navnet på utstillingen som varer fram til 3. november.
- Maleriene tar utgangspunkt i et figurativt fragment, et utsnitt av et ansikt, som jeg legger på en svart bakgrunn. På den måten konsentrerer jeg meg om et avgrenset område, og maleriet blir dypere, sier Lund.
Inspirasjonen til maleriene har han hentet fra kinosalen. Det mørke rommet og det fargerike lerretet imponerer. Interessen har faktisk vært så stor for denne typen kunst at 24-åringen har studert videokunst som egen kunstart i Portugal.

Miniatyrkunst

Dette medvirker til at Lund skiller seg ut fra tradisjonelle kunstnere her til lands. Kunstnerens sterke samfunnssyn setter også sitt preg på bildene. Flertallet av maleriene er nemlig ikke større enn en gjennomsnitts lommebok!
- Alt blir mindre og mindre i samfunnet i dag. Mobiltelefonene blir stadig mindre, og kommunikasjonen gjør avstanden mellom verdensdelene kortere. Bildene mine gjenspeiler dette, og er en motvekt til 90-tallskunsten, der maleriene gikk til kvadratmeterpris, forteller den unge kunstneren.

Gipsfigurer

Lund holder seg imidlertid ikke bare til bilder og flater. «Beyond Black» byr også på gipsfigurer og pyntegjenstander. Disse representerer henholdsvis en tredimensjonal versjon av maleriene, og noe Lund selv kaller «Det vandrende maleriet». Ved å feste små malerier på brosjer og lignende, blir kunsten en bruksgjenstand som forflyttes i rommet. Derav navnet.
- Det har krevd enormt å jobbe med denne utstillingen. Den er veldig spesiell, og krever derfor det lille ekstra fra publikum. Jeg håper folk er åpne og interesserte, sier Lund om forventningene før åpningen søndag.

Finsk utstiller

Under utstillingen i Haugesund Billedgalleri vil Lunds verker blir stilt ut i hovedsalen. Samtidig vil den finske grafikeren Tuula Lehtinen være representert med en separat utstilling på galleriet.
Tar du et blikk på veggen ved hovedinngangen, vil du også få muligheten til å beskue Lunds hovedoppgave fra Kunstskolen i Bergen.
- Det er en oppgave som reflekterer falskheten i samfunnet. Jeg tok den med, fordi jeg mener den er verd å vise fram, avslutter den ambisiøse 24-åringen fra Haugesund.
UTSTILLING: Joakim Lund åpner denne helgen sin tre uker lange utstilling «Beyond Black» i Haugesund Billedgalleri.