– Jeg er sjokkert

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Karmøy-ordfører Kjell Arvid Svendsen ser ingen problemer med privat sponsing på Avaldsnes.

DEL

KARMØY: – Jeg har bare positive erfaringer med Sigurd Aase i styringsgruppen til Avaldsnes-prosjektet, sier ordfører Kjell Arvid Svendsen. Svendsen er leder av nevnte styringsgruppe, og har sammen med fagmiljøer fra tre ulike instanser og andre representanter, vært enstemmige i sine beslutninger om forprosjektet på historisk grunn.

Kjell Arvid Svendsen ble mildt sagt forundret over Arkeologisk museums (AmS) beslutning om å kutte samarbeidet med Avaldsnes.

– Jeg er sjokkert og overrasket. Jeg får ikke helt grep om argumentasjonen fra AmS sin side, og jeg tok også direkte kontakt med direktør Harald Jacobsen.

Her fikk jeg beskjed om at det ikke hadde noe med sponsing å gjøre i det hele tatt. Så kom pressemeldingen hvor de trekker seg fra et utgravningsprosjekt som ikke er vedtatt, og som vi er blitt enige om at vi skal drøfte skritt for skritt i kommende møter, sier Svendsen oppgitt.

– Vi har ikke hatt noen konflikter mellom det faglige miljøet og sponsorene. Og hvis det var et problem, er jeg sikker på at vi kunne ryddet det av veien hvis AmS ønsket det, sier ordføreren.

Marked

Vikingtid, Harald Hårfagres kongsgård, Norvegen, historien om Norge. Avaldsnes er blitt et komplekst prosjekt. Statlig, offentlig og privat engasjement. I sommer ble det funnet to stolpehull fra vikingtiden. Professor i arkeologi ved Universitetet i Oslo, Dagfinn Skre, konkluderte at kongsgården var funnet på området, og det ble klart at viking-historien kunne stå sentralt i markedsføringen av Haugalandet. En attraksjon ut over landets grenser.

I gårsdagens Haugesunds Avis uttaler direktør Jacobsen ved AmS at institusjonen i Stavanger ikke er enig i konklusjonen om at kongsgården er funnet. Ordfører Kjell Arvid Svendsen har ikke oversikt over planene framover.

– Vi skal ha nytt møte i styringsgruppen 8. februar. Det er for tidlig å si noe om reiselivsbiten nå. Men det er viktig at alle gode krefter står sammen, og jeg håper hele fylket ser muligheten i hvordan Avaldsnes kan bidra til å markere vår region. Og det er dypt beklagelig at AmS i Stavanger ikke vil være med. Det burde vært interessant for dem.

– Har det noe med nord-sør å gjøre?

– Det håper jeg virkelig ikke at det gjør, sier Svendsen.

Pådriver

Forretningsmann Sigurd Aase i Haugesund har lenge vært engasjert i det som skjer på Avaldsnes. Kjell Arvid Svendsen har ingen problemer med at Karmøy kommune samarbeider med private næringslivsfolk.

– Aase har sammen med Karmøy kommune vært en solid pådriver for å finne Harald Hårfagres kongsgård. Vi har toppkvalifiserte fagfolk som styrer det faglige arbeidet, sier Svendsen.

roar. eskild. jacobsen[AT]haugesunds-avis.no

Artikkeltags