HAUGESUND: «Og det skjedde i de dager»...

Det skal hun ha, Hanne Krogh, julestjerne-finneren fra vår barndoms store julefilm: Hun styrer ikke unna julenes egentlige budskap.

Kanskje er det like mye hennes evner til å formidle julens budskap i ord som i toner folk oppsøker?

God formidler

For damen kan snakker om Jesus' fødsel bedre enn mange en prest.

Når hun sier «denne forunderlige historien som skinner gjennom årene» er det jo nesten som vi ser en stallmed en stjerne over, ikke sant?

Ingen store endringer fra fjorårets konsert. Makker Torstein Sødal var på plass med Leonard Cohens « Halleluljah» og den store svenske julesangen vi her i Norge kaller «O Helga Natt» og ei jente som het Linn Amalie og var seks år, fikk trå til på Prøyssens «Julekveldsvise», og fikk følge av salen. Til takk fikk jentungen « En skulle være i fire år i romjulen» fra Hanne Krogh selv.

Kristoffer Tangen og trompetist Hilde Bjelland Østenstad dro til med litt julebarokk, og musikerne Tarjei Nystad og Stein Austrud fulgte julens «gudmor» her i Haugesund med varm oppmerksomhet.

«Down to the River to Pray» heter sikkert noe ganske annet, men lot i alle fall både musikere og kor få en velkommen sjanse til litt ekstra rytme og dynamikk, mens «Gloria in exelsis» nesten løftet det høye kirketaket til værs.

God tradisjon

Siri Nærum Lundberg er ikke ukjent med kirkekonsert- tradisjoner selv hun, men julekonserten med Hanne Krogh er og blir noe helt spesielt for henne:

– Hun synger på sin helt egenartede måte synes jeg, og klarer så fint å balansere det gjenkjennelige og noe nytt. Det er rett og slett ikke andre som synger julesangene på den måten, hevder Nærum Lundberg.

– Den sangen jeg må høre er vel « Julekveldsvise», og gjerne sammen med ei lita ei som hun pleier, ja. Jeg kan ikke nå huske hvor mange slike julekonserter jeg har vært på, men få er det ikke. Lurer på om ikke de aller første faktisk var på kinoen jeg, i Edda?

Proppfull kirke

At Hanne Kroghs hjelp til å hente inn julestemningen var populær, var det i alle fall ingen tvil om. Nærmere åttehundre mennesker må da ha vært innenfor dørene i Vår Frelsers Kirke i går kveld.

Såpass mange var det at egne brannvakter voktet dørene i kirken som for tiden også er under oppussing.

Også de nye julesangene fikk sin tid i konserten. Trygve Hoffs vakre sang om julen i det karrige og langstrakte mørketidslandet var blant annet på plass, og mer moderne klassikere som «Mary did You Know» fikk sin tolkning av kvinnen mange knytter tett til juleopplevelsen i Haugesund.