HAUGESUND: Tirsdag 20. desember er Hanne Krogh, de to tenorene Thomas Ruud, Jan Erik Fillan, Voice of Joy og trompetist Stig Espen Hundsnes på plass i kirken. Krogh er her for 30. jul på rad.

– Det er selvfølgelig helt spesielt for meg å komme hjem – og se at benkeradene er fylt med gode venner, naboer og mennesker jeg har kjent et helt liv. Derfor er det ekstra rørende å oppleve at de folk kommer og fyller kirken år etter år.

– Hvordan lader du opp til julekonsertene?

– Jeg har rutiner jeg må følge for å være dønn til stede. Jeg setter meg bakerst i kirken før konserten begynner, lukker øynene og konsentrerer meg om å fylle meg med lys. De andre sier at de ser en total forvandling gjennom denne prosessen.

– Du holder over 30 konserter før jul. Hvorfor er det kjekt å dra på juleturné?

– Fordi jeg denne spesielle måneden i året kan bruke alt jeg kan om underholdning, til å gi mennesker noe som er enda viktigere enn det. Dessuten samarbeider jeg med noen av Norges dyktigste musikere, sangere og teknikere. De er alle store kunstnere på sitt felt.

– Hvordan bestemmer du repertoaret?

– Det gjør jeg lang tid i forveien i samarbeid med min musikalske leder, Stein Austrud. Julekonserter er spesielt krevende fordi alle kan velge fra det samme repertoaret, utfordringen er å finne den rette balansen mellom gjenkjennelse og gjenoppdagelse. Og mellom storslagenhet og nærhet. Jeg er spesielt opptatt av å finne en klar linje gjennom konserten mellom det musikalske og verbale.

– Du har med deg to tenorer, Jan Erik Fillan og Thomas Ruud?

– Thomas Ruud synger opera på et ekstremt høyt nivå. Det er ikke mange nordmenn som blir headhuntet til Statsoperaen i Stuttgart, Tysklands fremste operahus gjennom flere år. Mange mener at Thomas er vår fremste tenor gjennom tidene. Jan Erik er Opera-Norges nye første-elsker, og han blir hentet fra hovedrolle til hovedrolle. Men han synger også Cohen's «Hallelujah» med en oppsiktsvekkende intensitet og følelse.

– Får publikum oppleve noe nytt i år på konserten din «Hanne & Tenorer»?

– Ja, vi har laget en ny konsert – men det er klart at dette er innenfor julens rammer og intensjoner. Noe må med hver gang. Reaksjonene hittil på turneen – fra presse, publikum og korvenner – er at dette er helt nytt. Det viktigste å nevne er at vi har med en ny musiker; en fabelaktig, ung trompetist fra Sveio, Stig Espen Hundsnes. Han fyller kirkerommet med sølvklare toner, og har allerede fått hedersnavnet «Silvertone».

«Høydepunktet kommer på tirsdag – når vi er i Vår Frelsers kirke».

– Et høydepunkt eller to å nevne fra året turne?

– Hele reisen gjennom advent har vært en glede. Jeg tror jeg må si at dette er den beste turen jeg noensinne har hatt – både på grunn av det sosiale samholdet og fordi vi alle er så stolte av nettopp denne konserten. Høydepunktet kommer på tirsdag, når vi er i Vår Frelsers kirke.

– Du reiser en del, og helst i buss, antar jeg – hva gjør du mens du reiser?

– Teknikerne ligger først i løypa – i sitt eget store kjøretøy. Så kommer musikerne i en stasjonsvogn. Deretter følger vi sangerne i vår egen bil, som Thomas kjører. Da behøver vi ikke reise så tidlig. Det meste av tiden ler vi. Thomas er en ufattelig morsom mann, og Jan Erik er en mester til å parodiere.

– Din mann sier årets konsert er spesielt fin – hvorfor?

– Det svaret bør overlates til anmeldere og publikum. Vi har laget juleforestillinger i mange år – også med tilsvarende konstellasjoner og strålende kritikker, men aldri har mottakelsen vært som på denne turneen. I tillegg vil jeg nevne to kunstnere som folk ikke alltid er oppmerksomme på; teknikerne våre som er ansvarlige for lyd og lys. Lydteknikeren er opprinnelig fra Haugesund og heter Espen Alexander Husby. Han er helt fenomenal!

– Hva hører du selv på av musikk i desember?

– Jeg hører ikke på musikk før våre konserter er ferdige. Skal jeg slappe av, leser jeg i stedet. Men når julefreden senker seg, starter jeg med Sølvguttene kl. 17.00 på julaften. Så setter jeg på Stevie Wonders «Someday at Christmas».

– Når kommer du i julestemning?

– Første juledag – når jeg kan gå i slåbrok hele dagen og julefrokosten varer og varer og varer og jeg kan se på på Disneys juleperler og til og med brokker av «Reisen til julestjernen». Er jeg riktig heldig har svogeren min, Per, laget en ordentlig quiz også!