– Jeg bekymrer meg ikke over økonomien

SILKE-KLAR: - Vi regner med et besøkstall i år på 4.000 inklusiv halvparten fra skolebesøk, sier styreleder i SILK, John Rullestad.

SILKE-KLAR: - Vi regner med et besøkstall i år på 4.000 inklusiv halvparten fra skolebesøk, sier styreleder i SILK, John Rullestad. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

2.000 vanlige publikummere og minst like mange skoleelever vil få med seg et SILK-arrangement under festivalen, som har et budsjett på nærmere 800.000 kroner.

DEL

KARMØY: – Billettsalget under SILK økte med 30 prosent fra 2015 til 2016. Vi har som målsetting å klare det samme i år. Nå ligger vi ni prosent over fjoråret. Det betyr at 1.800 billetter er solgt. Erfaringsmessig går det litt i døren og de siste dagene, sier styreleder John Rullestad til Haugesunds Avis.

Skudeneshavn Internasjonale litteratur – og kulturfestival (SILK) åpner onsdag 1. november og holder det gående til og med søndag. Hit kommer 40 forfattere, blant dem Lars Saabye Christensen, Jan Kjærstad, Dag Solstad, Siri Økland, Tom Egeland og mange andre kjente.

Under SILK-paraplyen er det alt fra fotballkveld i Skudeneshavn kulturhus fredag til krim og musikk i ulike varianter. 

Tre bein å stå på

– Festivalen har tre bein å stå på, billettsalg, sponsorer og offentlige tilskudd fra blant annet Karmøy kommune og Fritt Ord.  Vi har ikke konsertplasser til 800 mann og ikke store lokaler. Nå bruker vi Gamle Verkstedet, som har plass til 120-140, og Holmen Brygge. Før hadde vi Råseglarhuset som ikke var så godt egnet.

– Hvordan er økonomien til SILK?

– Jeg bekymrer meg ikke for økonomien.  Vi har et brutto budsjett på 750.000-800.000 kroner. Vi har gått med overskudd og hadde balanse i fjor. Vi er sårbare og skulle gjerne hatt en buffer. Kulturrådet er inne med mest, 120.000 kroner, en sum som har økt betraktelig. Det tyder på at de er fornøyde med oss, sier Rullestad.

Om Nord-Korea

SILK ønsker å være noe mer enn en festival for roman- og krimlesere. Den er opptatt av sakprosa, og i år er det ekstra fokus på Nord-Irland etter Brexit og Russland gjennom nye bøker til Erika Fatland og Bernhard Mohr, begge forfattere med lokal forankring. Så blir det et blikk på Nord-Korea.

– Mandag fikk vi avlysing fra Kina. Det verste jeg vet er å avlyse et arrangement, så vi snudde oss rundt.  Vi har fått tak amerikanske Ji Eun Baek. Faren hennes er født i Nord-Korea. Selv er hun amerikaner og underviser på universitetet i Oxford. Det stemmer ikke at folk i Nord-Korea ikke vet noe om Vesten. Det drives undergrunnssmugling av litteratur, leksikon, såpeopera fra TV, mange gjør det med livet som innsats, forteller Rullestad.

Rosie Goldsmith skal intervju Ji Eun Baek. Hun sa til Rullestad at en skal ha høy kvalitet på intervjuerne. Da må ikke noen i styret gjøre det der. Dermed har SILK fått et korps av intervjuere med Jan H. Landro i spissen, Odd Karsten Tveit, Asbjørn Slettemark, Rosie Goldsmith, Harald Dale og Fredrik Wandrup.

Ti sjeler i salen

John Rullestad har fått et stort kontaktnett og står for meste av forfatterbookingen. Han og kona Helga har vært i Oslo i flere måneder og vært "supernanny" for datterens barn. Da har han stukket innom forlagene og Litteraturhuset og sugd inn litteratur og kultur. 

– Hva gleder du deg mest til under årets festival?

– Liker at folk gir gode tilbakemeldinger på det vi gjør. Jeg hørte nylig Torvald Steen. Han har perspektiv på det han skriver og er stor i utlandet. Steen skal være hos oss lørdag formiddag. Tidligere kunne være ti sjeler i salen på den tiden. Nå har vi solgt over 80 billetter til Lars Saabye Christensen lørdag klokka 10 på Gamle Verkstedet. 

Rullestad har med seg et styre på i alt ni personer. I tillegg er det 50 frivillige som sørger for alt fra transport til servering og vakter.     

Artikkeltags