Fem, i alt vesentlig bildeskapende kunstnere, meldte seg til keramikkopplæring hos pottemaker Olaug Braa Wik. Hun på sin side satset på å lære noe av dem. For eksempel om å billedlegge sin keramikk.
– Liv Sørvaag arbeider skulpturelt allerede, sier Braa Wik og nikker mot billedkunstneren som bekrefter at hun liker det flerdimensjonale.

Ville lære mer

– Jeg arbeidet noe med keramikk på høgskolen, men ville gjerne lære mer, sier Joakim Lund, som har latt sine karakteristiske øyne bli med over i bunnen av en keramikkskål. Og laget Churchills måneansikt som både flatklemt og mer formfullendt maske.
Ivar Rudi ville lage seg en tromme, men endte med en litt eksperimentell klode, mens Helene Nielsen tok i bruk sjablonger for å få fram sitt ikke-røykbudskap i et gigantisk askebeger.

Inspirasjon

– Noe av bakgrunnen for å gjøre dette er at jeg har eksperimentert meg fram til en begitting (fargesatt tyntflytende leire som kan brukes til å male med) som smelter på steingods. Da får man plutselig helt andre dekormuligheter. Se for eksempel på denne skålen hvor Liv Sørvaag har tegnet inn tynne streker og fått fram et ganske detaljert bilde, viser Braa Wik.
Selv har hun nytt godt av bildekunstnernes rop etter farger. Andre farger enn de hun selv vanligvis opererer med. Hun måtte skape en ny koloritt.
Derfra har den erfarne og produktive keramikeren kastet seg ut i fargekombinasjoner som tidligere har vært nokså fremmed for henne.

Keramiske lidelser

– Tanken var jo at også jeg skulle lære noe nytt og bli inspirert, sier hun fornøyd.
Leiren har ikke alltid vist seg like samarbeidsvillig for de fire billedkunstnerne. Ikke glasurer og begittinger heller. Keramikk har den sære egenskapen at de egentlige fargene først kommer til syne etter brenning.
– Noen overraskelser ble det jo, sier Liv Sørvaag og Joakim Lund.
Siden ikke alle overraskelsene var gode, har den vesle utstillingen som viser resultatet av strevet fått tittelen «Keramiske Lidelser».
Utstillingen åpner i Galleri Gerhard i Haugesund førstkommende søndag og står til 3. oktober.