HAUGESUND: – Jeg kunne knapt koke egg da jeg flyttet på hybel i Bergen. Mamma sendte med meg Husmorskolens, jeg slo opp på alt fra vafler og pannekaker til syltetøy og Biff Stroganoff, forteller Kjersti Beiermann (40).
Trebarnsmoren fra Haugesund slår fortsatt opp på Biff Stroganoff. Og henter gjerne den lille røde fram fra kjøkkenhylla flere ganger i uka.
– Finner alle basisoppskriftene her, er forklaringen hennes.

Mors mat

Kjersti Beiermann er ikke alene. Boka, som fortsatt har mye til felles med førsteutgaven fra 1929, er en av bestselgerne i flere bokhandler i Haugesund. Over 700 eksemplar ble solgt totalt i 2004, 517 eksemplar i 2005. For også i Bergen og på Stord tropper foreldregenerasjonen opp for å kjøpe mattradisjoner i bokform til avkommet.
– Vi har veldig mye etterspørsel etter den, bekrefter Brit Hege Rasmussen ved Notabene Stord på Lervik.
– De unge får de gode gamle oppskriftene de gjerne ringer hjem for å få, sier hun.

Elevnotater

Utgangspunktet for kokeboka var husmorskoleelevenes sirlige notater. Hvert år fra starten på skolen i 1913 skrev elevene pent ned alle oppskriftene. For å rasjonalisere ble oppskriftene samlet i «Kokebok for elever ved Haugesunds Kommunale Husmorskole».
Første gang Haugesunds Avis trykkeri trykket boka var i 1929. 112 sider med oppskrifter, og rikelig plass til egne notater. Siden kom det nye opplag jevnt og trutt, stadig nye generasjoner ble utstyrt med oppskrifter fra Husmorskolen. I 2000 kom den 23. utgaven, opplaget er kommet opp i 116.000.
elisiv.hauge.nilsen@haugesunds-avis.no