HAUGESUND: Simon Næsse og Herman Mbamba i Haugaland Kunstverk (HKV) har invitert den chilenske gatekunstneren Sebastian Navarro Amaya til byen. Han har fått i oppdrag å gjøre HKV-bygningen fra 1920-tallet i Wergelandsgata om til et urbant kunstverk. Sebastian, som går under kunstnernavnet Charquipunk, er i Europa for første gang.

Del på Facebook

– Det er veldig fint her. Jeg hadde ikke forventet en så vakker natur, sier han.

Chileneren er kjent for å skape kunst utenom det vanlige. Inspirert av farger og folkedrakter fra Andesfjellene dekker han om lag 100 vegger i året med sin graffitikunst rundt om i Sør-Amerika.

– Det jeg elsker med graffiti, er at alle kan se den. Hvem som helst på gata kan se kunsten – den er for alle, forklarer han.

Hvert eneste kunstverk han lager har en egen verden, en historie og en karakter. Og i løpet av de nærmeste dagene skal han skape et nytt univers for oss haugesundere.

Kunst til folket

– Vi er kjempefornøyd med å ha fått Sebastian hit og har gitt ham frie tøyler. Det blir veldig spennende å se resultatet. Huset han dekorerer synes fra Karmsundgata og det er jo en ypperlig plass å vise fram kunst på, sier Simon Næsse.

Han tror byen er i en brytningstid med tanke på det å finne sin identitet som en større by.

– Når Haugesund utvikler seg til en fullstendig, urban by, er kunst og kultur viktigere enn at Karmsundgata får bedre flyt.

Han mener kunstnere er helt essensielle i samfunnet:

– Kunstnere er de viktigste entreprenørene i samfunnsutviklingen. Det hjelper ikke at det er lett å komme seg hit for tilreisende, dersom vi ikke er interessante nok.

HKV lover at om dette kunstverket blir godt mottatt, kommer Haugesund til å få mer chilensk gatekunst.

– Når graffitien er ferdig er den ikke lenger min, men byens, forklarer Sebastian.