Gå til sidens hovedinnhold

Krigens gru siktet

Artikkelen er over 12 år gammel

Kynisme og kvaler.

Albrecht Wacker:
"Snikskytter på østfronten"
Vega Forlag 2009.
214 sider
Oversatt av Roger Øde

BOK: Frontliv i krig blir sjelden trivelig. Kamp på liv og død, bokstavelig talt, bringer fram det beste og verste i folk. Særlig nærkamp, hvor du ser både motstanderen og døden i hvitøyet.

Forlaget Vega er klar med en ny utgivelse av beretninger fra tyske soldater og offiserer som kjempet under andre verdenskrig. Med overvekt av bidragsytere på østfronten.

Ikke så rart, når man tenker på at tre millioner mann fra Wehrmacht deltok i invasjonsstyrken mot Sovjet i 1941. Noen av dem overlevde krigen. Enkelte har fortalt om galskapen.

Unggutten Josef Allerberger er blant dem. Historien til østerrikeren er fortalt til og skrevet av forfatter Albrecht Wacker, der tittelen "Snikskytter på østfronten" angir hva dette handler om.

Allerberger var god med våpen og havnet i elitegjengen som tok seg av å drepe flest mulig på langt hold.

Demoraliserende og effektfullt. Snikskytterne bidro til forvirring og usikkerhet hos fienden. Offiserer var hovedmål – russiske styrker fungerte dårlig uten tenkende hoder i front.

Dette er fortellingen om blodbadet via kikkertsiktet. Om oppdrag bak fiendens linjer. Om iskald og brutal utvelgelse av ofre. En opprørende beretning om kynisme og kvaler i ufrivillig liv som treffsikker drapsmaskin.

Anmeldt av Arnstein Olaisen