HAUGESUND: Den minste av de to salene i Billedgalleriet ligner et verksted. Gisle Harr har lagt beslag på det ene hjørnet. Der sitter han og maler på små skulpturer.

Samboeren hans Jannicke Lie har okkupert mesteparten av gulvet med diverse objekter, noen gamle globuser og skilt. På veggen henger flere vekter.

– Vi skal ordne opp og få ting på plass til utstillingsåpningen fredag kveld, forteller Harr og Lie.

Rabinowitz-skulptur

Det er ikke ofte de to kunstnerne pleier å stille ut sammen. Denne gang gjør de det, og kunstverkene vever seg nesten inn i hverandre.

– Her ser en skulptur av Moritz Rabinowitz. Jeg ble veldig fascinert av biografien om ham. Dette er en gipsskulptur med jøden i sin flagrende frakk. Jeg har beholdt den hvitt, forteller Gisle Harr.

På veggen bak står et skilt: «Vennligst benytt fortau på andre siden». Det har Jannicke Lie ansvar for. Hun har flere trafikkskilt med på utstillingen der de fungerer som objekter.

– Jeg har funnet disse skiltene. Gått og sett på dem lenge, og ingen har tatt dem. Dermed plukket jeg dem opp, men jeg skal levere dem tilbake når utstillingen er over, bedyrer hun.

Lie er født i Bergen, men skoletiden hadde hun på Norheim. Karmøy-dialekten har hun beholdt og føler seg som en haugalending.

– Under stormen tirsdag kjente jeg hvor herlig det var å få vind i ansiktet, sier kunstneren.

Jannicke Lie og Gisle Harr traff hverandre da de tok kunstutdannelse i Oslo. Siden flyttet de sammen og har hvert sitt verksted. Harald Anthonsen fra Kopervik var læreren til Lie på kunst og håndverksskolen i Oslo, og åpner utstillingen fredag 6. januar. «Sammenstillinger» heter den og består av skulpturer, skisser og kollasjer.

– Jeg lager små skulpturer av alminnelige mennesker – og countryartister. Dette er Hank Williams, forteller Harr som spiller banjo i Rosenhoff Rodeo.

Der synger blant annet Jannicke Lie, som er opptatt av Johnny Cash.

Science fiction-motiv

Mens det er hektisk aktivitet hos kunstnerekteparet Harr & Lie, finner vi mer ro i storsalen. Kristin Sæterdals monumentale billedvev er alt kommer på plass.

– Dette er en slags retrospektiv utstilling. Sjelden jeg stiller ut så mange som sju tepper på en gang. Teppene har vært rundt om i verden på utstilling, blant annet i Kina og USA og nå i Haugesund, sier Sæterdal.

Hun bruker en langsom teknikk, oppstadvev, når hun lager teppene sine. Motivene er hypermoderne, stjernegalakser, utsikten fra et romskip. Tankene går fort til «Star Wars»-filmene, science fiction og tegneserier.

– Jeg er opptatt av den teknologiske utviklingen. Vi lever allerede i en science fiction-verden. Å jobbe med et teppe tar gjerne åtte måneder. Da må jeg være engasjert i motivet, sier Sæterdal.