HAUGESUND: Siden lørdag har fem filmelskere sett alt som er i hovedprogrammet under Den norske filmfestivalen. – Absolutt en kjempeopplevelse, sier Elin Lie Nilsen. 37-åringen er den eldste i juryen. Leder er 19 år gamle Ada Martine Jakobsen. De andre medlemmene er Jan Roger Henden (20), Joakim Lund (27) og Heidi Steen (32).
– Vi er nok yngre enn fjorårets jury, men har en god aldersspredning, forteller Ada. Hun får æren av å dele ut prisen i kveld i Edda.

Savner mer norsk

Hver dag har det gått i film, fra tidlig morgen til seine kvelden. De går sammen på kino. Etter hver opplevelse i mørket, samles de til en prat.
– Når vi har fått med oss det vi skal, har vi sett 24 filmer. Vi savner mer norsk film. Det visuelle på de norske er blitt bedre, men ennå mangler en god del på dialogene. Gi norsk film ti år til, sier Joakim Lund.
Han er utdannet videokunstner og er ved siden av Heidi Steen den som har slukt mest film opp gjennom årene. Interessen er mildt sagt lidenskapelig.
– Hvordan er kvaliteten på årets filmer i hovedprogrammet?
– Høy. Vi får absolutt se det beste etter at distributørene har silt ut en del filmer. Tendensen er gode personskildringer, fokus på enkeltpersoner og familierelasjoner. Her er mange møter mellom mennesker, som i «Crash». I «Giganten» kommer vi tett på mennesket Erik Bye, ikke bare kunstneren, mener Joakim og Heidi.

Sirkler seg inn

Juryen vokter seg vel for å røpe hva som blir publikumsfavoritten. Hver av de fem har en rangeringsliste. Den forandrer seg etter hvert som den daglige dosen av visuelle fortellinger setter seg. Til slutt brukes eliminasjonsmetoden.
– Vi sirkler oss inn til én film, og kvaliteten skal være høy, mener Joakim Lund.
Over bordet nevnes titler som har gjort inntrykk: «Kiss, Kiss, Bang, Bang», «Mitt møte med Drew», «The Death of Mr. Lazarescu», «Crash» og «Kim Novak badet aldri i Genesaretsjøen». Juryleder Ada Martine Jakobsen røper vinneren i kveld.
[email protected]