Ludvig Eikaas (80) er imidlertid ikke kommet til Haugesund bare for å ha det moro. Billedkunstneren benytter nemlig anledningen til å jobbe, og har lagt opp til full rulle med kullstift og malerpensel hele Sildajazzen gjennom.
- Jeg er av den kreative typen. Føler konstant trang til å jobbe, og må uten tvil kunne kalle meg selv en arbeidsnarkoman, sier Ludvig Eikaas langt inne i røykskyen fra sin gylne cubaner.

I Møllervegen

Eikaas ankom sildabyen da jazzfestivalen startet onsdag, og har siden da beæret utestedene Skipperstuen og Captains Cabin med sine besøk.
Når han ikke beveger seg over asfalten mellom de to kroene i Møllervegen, sitter han og portretterer folk som kommer innom. Riktignok ikke før de selv ber pent om det.
Og prislappen? Fire hundre kroner pr portrett.
Som kunstner er Eikaas best kjent for sine bilder og portretter, som gjerne preges av det nonfigurative. Han er en av landets mest anerkjente kunstnere, og har blant annet vært professor ved Statens Kunstakademi i en årrekke.

Ikke for pengene

- Bare så det er helt klart: Jeg sitter ikke her og jobber fordi jeg trenger penger. Har aldri brydd meg om klingende mynt. Fattig er den som teller sine penger, sier Ludvig Eikaas, og fisker elegant fram et nytt A4-ark.
En ny kunde er kommet på plass ved hans bord i det provisoriske atelieret.
- Dessuten dreier ikke dette seg om masseproduksjon eller samlebåndsarbeid. Jeg jobber fordi jeg føler trang til det, og tar meg tid til å finne kjemien med den jeg skal portrettere, sier åttiåringen, som ikke har planer om å nyte sitt otium i en tilbaketrukket pensjonisttilværelse.
- Jeg vil si som Christian Krogh i sin tid påpekte: Jeg kjenner ingen som sluttet.