Gå til sidens hovedinnhold

Med eget blikk for fugler

Artikkelen er over 6 år gammel

Jan Kåre Ness er mannen bak Villmarksdagene.

AKTUELL: Jan Kåre Ness liker seg ute i naturen. Han har et eget blikk for fugler og har brukt to år av sitt liv på Utsira. Uten å bo der og for å observere det yrende fuglelivet. Han er utdannet sykepleier og har jobbet i yrket i 27 år. De siste ti årene har han vært frilansfotograf for blant annet Haugesunds Avis og NTB Scanpix. Fredag åpnet Villmarksdagene, som Ness står bak, for tredje gang i Rica Maritim Hotel.

LES OGSÅ: Villmarks- og fotomenighetens helg

– Når begynte du å fotografere?

– Det må ha vært i 1978. Som 17-åring fikk jeg et speilreflekskamera av typen Pentax ME. En kompis hadde tilsvarende. Når du så inn i søkeren, var det så mye klarere i forhold til små kameraer. Du kunne skifte linser. Jeg tok mange nattbilder og lys fra bilder.

– Interessen for fugler, da?

– I 1980 begynte jeg å kikke på fugler. Vi var ute med kameraet og gikk i Kvalsvik.  Der traff jeg en nabo som sto med kikkert og teleskop og så utover sjøen. Han talte på trekkfugler som føyk forbi. I løpet av den korte stunden fikk jeg se flere arter som jeg aldri hadde hørt om. Jeg syntes det var spennende. Kjøpte meg kikkert, og så var jeg i gang. 

– Så begynte du å ta bilder av fuglene?

–  Jeg dro til Utsira og oppdaget  sjeldne fugler fra Norge. Folk reiste fra Østlandet for å komme dit. For oss var det en ferjereise. Fra 1990 og utover var jeg ofte  på Utsira, cirka to måneder i året. Har vært to år på Utsira til sammen i mitt liv, sier mannen som bor på Gard og disponere campingbil.

Han har loggført at han hadde 56 overnattinger i 2014 og i alt 714.

– Hva er bakgrunnen for Villmarksdagene?

–  Jeg ble invitert til Sauda fotoklubb  i 2000. De hadde villmarkskveld, og jeg viste  bilder fra Hardangervidda. Det kom 100 i Folkets Hus. Da tenkte jeg at det måtte gå an å dra noen folk i Haugesund og Karmøy der det bor nesten 100.000. Jeg inviterte Ole Jacob Vorraa og Jan Rabben som hadde foredrag.

– Hvem kommer på Rica Maritim?

– Pål Hermansen skal holde foredrag om kreative bilder og kunstrette aktivitet. Tom Schandy snakket i går og hadde et foredrag som heter «Ville blikk».  Vi har invitert Terje Størksen, fotograf i Haugesunds Avis. Han hadde en fantastisk og til dels uvanlig tur i mai alene gjennom Europa og Tyrkia til Iran. Har hørt om flere som gleder seg til hans foredrag. Vi prøver å tenke nytt og ikke gro fast i et mønster. De som kommer er fra hele distriktet, jeg regner med det kommer minst et par hundre i helga.

– Du skal selv vise video fra Færøyene?

– Jeg har vært der åtte ganger. Blir alltid litt fugl, men på Færøyene opplever du fantastisk natur. Jeg har titulert meg som øyhopper og vært 13 ganger på Azorene. Jeg liker meg på begrensede områder. Da må du være kreativ. Sist jeg var på Færøyene var i sommer, og da filmet jeg på flere av øyene.

Kommentarer til denne saken