HAUGESUND: Ekteparet Bjørn og Lisabeth Toft selger Wrangellhuset for 10 millioner kroner. Kjøpssummen spleiser Karmsund folkemuseum og Haugesund kommune på å komme opp med. Karmsund har egenkapital som skal brukes til fast eiendom.

Ekteparet Toft har et drøyt år på seg til å finne seg et nytt sted å bo, når folkemuseet først overtar rederboligen i Haugesund sentrum 1. januar 2019.

Som Haugesunds Avis skrev onsdag har Karmsund Folkemuseum kjøpt og sikret seg et av byens mest ærverdige og sentrale villaer.

– Her er mange muligheter. Det er bare en murvegg som skiller Wrangellhuset fra bygningen til Karmsund folkemuseum i Skåregåta, så her kan vi åpne opp og skape mye aktivitet, sier styreleder Sverre Meling.

Wrangellhuset ble bygget i 1893 og har 31 rom. Eiendommen er på 1.6 mål og var rederboligen til H.R. Wrangell.

– Han var den store rederen fram til 1940 da Knut Knutsens flåte overtok posisjonen til Wrangell. Boligen ligger så sentralt det er mulig å komme i Haugesund, og jeg ser for meg at vi kan skape et museumskvartal av internasjonal karakter. Vi får mange cruiseturister til byen, og dette kan bli en opplevelse å besøke. Kanskje vi kan få til et moderne auditorium og en kaférestaurant i sammenheng med Wrangellhuset og folkemuseet. I Wrangellhuset bodde «Kongen av Haugesund» og det bygget har vi fått hånd om nå, sier Meling.

Bjørn Toft kjøpte huset av Handicapforeningen tidlig på 1990-tallet. Det hadde stått tomt i mange år.

– Jeg er heldigvis handyman og vi har gjort det meste av restaureringen selv. Det var rimelig shabby da vi kjøpte det. Nå blir  det vemodig å flytte, men det har vært en drøm at Karmsund folkemuseum ville overta, sier Toft.

Museumsdirektør Mads Ramstad er i skyene over avtalene som er gjort.

– Det har vært en lang prosess, og nå er vi veldig glade for at vi har signert avtalen, sier Ramstad. Nå starter planleggingen.

– Det er mange alternativer. Vi trenger kontorplass, og det kan vi kanskje bruke deler av 2. etasje til. Vi har også mye i magasinene vi kan stille ut, og vi må se på utleiemulighetene, sier Ramstad.

Kjøperne er også enige om Wrangellhuset vil bety mye for byutviklingen.

– Vi ser på dette som en del av sentrumssatsingen, sier ordfører Arne-Christian Mohn.

– Dette er byutvikling par excellence. Jeg tror kjøpet av Wrangellhuset er noe av det Haugesund trenger nå, og vi har spennende planer for eiendommen, sier styreleder Sverre Meling.