UTSIRA: Det er 1. pinsedag, søndag 4. juni det skjer: Vamp spiller på Utsira igjen, nesten på samme sted som forrige gang. Under en forhåpentligvis høy himmel, med plass for alle som vil.

– Sira-dagene begynner på fredag 2. juni med kunstutstilling på Dalanaustet med Galleri Vox som viser arbeider knyttet til kystkulturen. Neste programpost er Stand Up med Kristian Arntsen og musikk ved Elisabeth Kristensen, forteller Tove Grimsby, som skryter helhjertet av aktiviteten i Norges minste kommune.

– Hos oss med kun 202 innbyggere skjer det mye hele tiden faktisk, sier hun som blant annet er turistsjef.

Allerede 20. mai kommer for eksempel Slogmåkane og Munor til øya for å gi en felles konsert.

– Utsira har ei aksje i musikerordningen Munor og får denne gangen de folkekjære sangerne fra Karmøy på kjøpet. Sånt liker vi, sier Grimsby.

Under Sira-dagene tar forresten også Tre Busserulls turen på lørdagen, noe som innebærer at overnattingskapasiteten den kvelden allerede er brukt opp.

– Men søndag når det er Vamp-konsert klokken 16, går det faktisk to båter tilbake til Haugesund som en kan nå etter konserten. Selv om jeg selvsagt foreslår overnatting med besøk på fyret, vandringer både i øst og vest, kikking på gatekunst og kanskje et godt måltid mat på et av Utsiras serveringssteder. Vi kan by på mye her ute i vest, forsikrer Grimsby.

Sira-dagene betyr også quilteutstilling og markedsdag med boder, barneteater og opptreden ved Utsira kulturskole.

– Om søndagen er det også mulig å få være med i Ringmerkeskogen. Holde små fugler, se hva som er i nettene, se hvilke av fuglene som skal ha ring på eller som kanskje allerede har fått det og deretter har tatt turen til Utsira. Tilbudet var svært populært i fjor, både for voksne og barn og ungdom som fikk oppleve dette arbeidet på nært hold, sier Tove Grimsby.