Vangen-aktuelle I am K klar med debuten: – Det er vakkert å være et band

Oda Ulvøy er vokalist og skriver hovedbolken av tekst og melodi til I am K. Men hun holder sterkt på bandtanken, og alle fem medlemmer krediteres likt.–Det er vakkert å være et band, sier hun. Foto: Tobias Aasgaarden / Handout

Oda Ulvøy er vokalist og skriver hovedbolken av tekst og melodi til I am K. Men hun holder sterkt på bandtanken, og alle fem medlemmer krediteres likt.–Det er vakkert å være et band, sier hun. Foto: Tobias Aasgaarden / Handout Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Lovordene hagler over I am K, nå på banen med debutplaten. Bandet spiller blant annet på seks festivaler på Haugalandet og i Sunnhordlandet i sommer. Ikke verst for en gjeng som «ikke var de flinkeste og kuleste på musikklinjen».

DEL

NY MUSIKK: Det er nemlig slik frontkvinne og hovedlåtskriver Oda Ulvøy skildrer oppstarten til bandet på musikkutdanningen ved Universitetet i Agder, der alle fem medlemmene studerte.

– Vi var kanskje ikke de flinkeste og kuleste, så vi fant sammen for å spille musikk. Den skulle ikke være vanskelig og flinkis, men uten rammer og bare fin. I starten var ideen vår å covre elektronisk musikk – med vanlige instrumenter!

Deretter bar det over til egne låter for bandet, som først het Kelvin, hele veien gjennom til singelslipp.

– Det var et annet band i Skottland som het Kelvin, de var større enn oss, og det ble vanskelig å finne oss på nett. Så vi ble I am K, kort for «I am okay».

Stort festivalspenn

Og okay ble det: Fra erklæringen fra britiske Clash Magazine, som etter å ha hørt I am K på showcasefestivalen Spot i Danmark i 2016, skrev at bandet ville komme til å lage en «Europe wide hit record» – via å vinne oppvarmerjobb for ZZ Top i Polen samme år – hele veien fram til at I am K innledet 2018 med å vinne den såkalte «Vestlandssatsinga» i slutten av februar.

Denne uken kan I am K endelig slippe debutplaten «Humans», innspilt allerede for et år siden. Bandet hadde først tenkt å gi ut debuten selv – men ble signert på bergensselskapet Apollon Records.

– Vi fikk en fin avtale. Så ventet vi på rette tidspunkt, og det er nå!

For festivalsommeren venter på kvintetten, som kan plotte inn et fint knippe i spennet bluesfestival i Skånevik og Malakoff-rock til Mablis og Skral Festival etter noen releasekonserter nå i april og tidlig mai.

Her spiller I am K:

* 21. april – Bylørdag, Bergen

* 28. april – Teateret Kristiansand – Releasegig på sørlandet

* 19. mai – Energimølla i Kongsberg

* 2. juni – Musikkfest Stavanger

* 8/9. juni – Mablis – Stavanger

* 29. juni – Festidalen – Uskedalen

* 30. juni – Fest i Vest – Stord

* 6. juli – Skånevik Bluesfestival – Skånevik

* 10/11. juli – Skral – Grimstad

* 12. juli – Vikedal Rootsfestival – Vikedal

* 13. juli – Tysnesfest – Tysnes

* 21. juli – Malakoff – Nordfjordeid

* 27. juli – Hillbilly Huckfest – Ål i Hallingdal

* 28. juli – Utkant – Skjerjehamn

* 25. august – Den festivalen i Vangen – Haugesund

"Humans", som er debutalbumet til den lovende gruppen I am K, slippes på Apollon Records. Foto: Handout

"Humans", som er debutalbumet til den lovende gruppen I am K, slippes på Apollon Records. Foto: Handout Foto:

 

Popplate

– Det er en popplate, oppsummerer Ulvøy «Humans», som likevel byr på elementer fra både jazz, progrock og elektronika, med tekster hun er opptatt av skal handle om litt mer enn forhold og kjærester.

Den første anmeldelsen av debutalbumet er ute på Musikknyheters nettsted, som drar sammenligninger med Highasakite og Mew, og skriver: «Akkurat i det du tror du har gjettet hvor en låt skal gå, så overrasker den ofte. Dette er solid popmusikk».

– Det er veldig gøy og deilig, vi jobbet så lenge med den, sier Oda Ulvøy, som skriver tekst og melodi til sangene. Tidvis på øvingsrommet – kanskje etter å ha fått et beat fra en av gutta. Alle fem krediteres, understreker hun.

– Vi deler likt, vi er et band. Det er det som er greia vår: Dette er ikke meg som soloartist, men oss som band. Det er kanskje litt mer krevende når fem stykker skal mene ting. Lengre tid tar det også. Men det vakre med å være et band, er at vi alle elsker sangene våre – vi har laget dem sammen. Her er ingen leid inn for å spille med, sier Oda Ulvøy, og beskriver det «som en liten familie».

– Jeg tilbringer mer tid med bandet enn med min egen slekt!

Bandet I am K er klar med debutalbumet "Humans", som allerede har fått rosende omtale og Highasakite- sammenligninger. Foto: Tobias Aasgaarden

Bandet I am K er klar med debutalbumet "Humans", som allerede har fått rosende omtale og Highasakite- sammenligninger. Foto: Tobias Aasgaarden Foto:

Sangpedagog

Studiestedet Kristiansand var arnestedet for I am K. Fremdeles bor tre av bandmedlemmene igjen der. To har dratt tilbake nærmere hjemstedene. For de er fra mange kanter av landet:

Bassist Brynjar Blomvik er fra Ålesund, gitarist Nicholas Van Eck er fra Sande, keyboardist Torstein Lauvvik Ørland er fra Tananger men jobber som lærer ved Skeisvang videregående og bor i Haugesund, trommeslager Daniel Hinderaker har opphav i Flekkefjord, mens Oda Ulvøy er Kongsberg-jente.

Og altså eneste jente.

– Det er for få jenter i musikkbransjen. Det trengs flere forbilder, sier Ulvøy.

Som jobber som sangpedagog for AKKS, musikkorganisasjonen som arbeider for en bedre balanse i norsk musikkliv – og gjør noe med det.

Artikkeltags