Haugesund: Nå har de tatt steget fra papir til scenen, skikkelsene fra Geir Kvams "Sjetongane". Tirsdag neste uke skal forestillingen være klar.

Denne uken har Nina Westerlund Lie, Irene Halseid og regissør Jostein Kirkeby-Garstad tatt med seg stykket ut til Haugesunds alders- og omsorgssentre for å prøve med publikum. Fredag formiddag sto Haraldsvang for tur. Et nesten timelangt møte med fortidens Haugesund, der skikkelsene både banner høylytt, og snakker om sex.

– Vi tilbyr dem ekte teater, ikke en klippet koseforestilling, sier Kirkeby-Garstad.

Og fikk begeistret ros av Bjørg Håvik Larsen etterpå.

– Et festlig stykke. Jeg så alt sammen for meg, smiler Håvik Larsen.

Opprinnelig fra Gard og Hauge, og dermed god kjennskap til området sjetongane opererer i.

– Jeg er dagpasient her to ganger i uken, så heldig at jeg var her i dag, smiler hun.

En hel gjeng.

Iført like bukser, skjorter og bukseseler fyker Westerlund Lie og Halseid ut og inn av den ene rollen etter den andre. Eneste hjelpemiddel er en svær kurv full av hatter og skjerf og skuespillernes egne gummifjes og tøyelige kropper.

Her er bestemorssamtaler, fedre på dugnad, guttegjeng som glor på voksen nakenhet og de første forelskelsene på skøyteisen. Lørdagen på Stripå, mellom Isbaren og Totalen, og planlagte klinefester i kjellerstua. Tablå etter tablå lokker fram latteren hos publikummet, som klukker gjenkjennende. Etter hvert som sjetongane vokser til skifter både musikken og problemstillingene. Fra Donald og manglende lesekunnskaper til Beatles og altfor langt hår.

60/40

Skikkelsene er stort sett hentet fra Kvams bøker om oppvekst i Haugesund fra 1950 og framover. Men manusforfatter Kirkeby-Garstad har lagt til og trukket ifra.

– Nå er det omtrent 60 prosent Kvam og 40 prosent meg og skuespillerne. Viktig at stykket skal fungere også for alle oss som ikke vokste opp på Hauge fra 1950. Her er guttehistorier, ting jeg selv har opplevd, og ting direkte fra bøkene. Jeg var vel Nesoddens svar på Haugegjengen da jeg vokste opp, flirer Kirkeby-Garstad.

Neste uke er takeawayteateret klart for å bestilles. "Sjetongane fra Haugesund" spilles ikke som åpne forestillinger.

elisiv.hauge.nilsen[AT]haugesunds-avis.no

"Et festlig stykke"

Bjørg Håvik Larsen, publikummer