TYSVÆR: Lørdag kveld står Danny & the Red Hots på scenen i Kopervik. Vokalist og frontfigur Steinar Raaen vekker til live sitt artist alter ego for første gang på 22 år.

– Herlig å vræle ut på skikkelig 50-tallsrock rock igjen, flirer Raaen, som gleder seg til å stå på scenen.

– Jeg har drevet med ulik musikk hele tiden, ved siden av andre jobber. Men dette er første gang den gamle gjengen spiller offentlig. Regner ikke med noen runder med øl og spilling for kosen sin del i et sjøhus på Vea, sier oslogutten som flyttet vestover for å leve av dykking.

I dag underviser han iblant annet i filmlære for Tysvær kommune, og driver med markedsføring, lydproduksjon og tilrettelegging av kinoreklame gjennom sitt eget firma.

– Hvorfor ga du opp artistlivet?

– Jeg var lei. Fem år med turneer, plateutgivelser og lite penger. Jeg var ung og hadde lyst å prøve noe nytt. Ble bitt av dykkebasillen, og startet dykkerskole, først på Bryne og så i Haugesund.

ut på nytt

Nå er han lykkelig gift trebarnsfar med enebolig i Førresfjorden. For første gang er det aktuelt å hente fram Danny igjen.

– BackBeat-opptredenen kan faktisk bli starten på noe nytt musikalsk, mener Raaen.

På 80-tallet hadde 50-tallsrockeren Danny blant annet hovedrollen i filmene "1958" og "Fifty Fifty". Sommeren 1983 toppet han Norsktoppen alene, med sin egen versjon av årets jugoslaviske Grand Prix-bidrag "Julie".

– I sommer kommer filmene ut på DVD for første gang. Vi skal på et svært releaseparty på Bjerkebanen 28. juni. Samtidig blir musikken vår fra den tida gitt ut på ny. Viser det seg at folk vil ha mer, satser vi på plateinnspilling til høsten, med nyskrevet materiale. Vi forhandler om kontrakt nå, sier Raaen.

Dobbelt-LP-en med musikken fra "1958", der både Danny og The Red Hots var med, solgte over 50.000 eksemplarer da den kom ut i 1980.

– De trengte et rockeband til "1958", og tok kontakt med oss som nettopp hadde startet å spille sammen. Så ble jeg spurt om å spille en av hovedrollene i tillegg.

To band

Dagens Red Hot er satt sammen av musikere både fra det bandet og fra Dannys andre band, The Young Ones.

– Det hadde vært snakk en stund om å starte på nytt. Men det var først da BackBeat-festivalen tok kontakt at vi vurderte det seriøst. Så bestemte Nordisk Film seg for å gi ut filmene på DVD. Etterpå kom Universal Music på banen. De tok kontakt for fire uker siden. Platen vår, "Down the Line", kom ut i juni 1980, og druknet litt i all oppmerksomheten rundt filmen. Spennende å se hva som skjer med den nå, sier Raaen.

Klar med antrekk, gitar og tidstypisk mikrofon til lørdag.

elisiv.hauge.nilsen[AT]haugesunds-avis.no