KARMØY: I høst begynte Linn Mæland på et treårig løp ved Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA). Den er også kjent som Paul McCartney-skolen.

– Hvordan har dette halvåret vært?

– Det har vært mye å ta innover seg, men skolen er bedre enn jeg forventet. Opplegget er veldig profesjonelt. Da jeg kom til Liverpool hadde jeg tenkt å gå vanlig musikklinje. Så valgte jeg å gå på songwriting and performance, forteller Mæland til Haugesunds Avis.

Klar for Open Mic

Mandag kveld var hun klar for Open Mic på Valhall. Et sted der kjente og ukjente musikere jammer sammen.

– Det skal bli gøy å se igjen alle folkene som går der, sa hun i forkant av Open Mic.

Linn Mæland er glad for at hun går på en linje der hun skal konsentrere seg om å skrive egne sanger. På den andre linjen hadde hun måttet komponere filmmusikk og musikk til reklame.

– Hvordan ser hverdagen din ut på LIPA?

– Veldig hektisk. Vi er mange nordmenn. Hver tredje i klassen er norsk. Dermed har jeg alltid noen å snakke norsk med. Jeg har holdt meg mye sammen med østlendinger. Så bor jeg en meter fra Celine Lyng, som jeg gikk på Skeisvang med.

Lærer om musikkbransjen

I et av fagene jobber hun med demoer og produksjon.

– Forrige mandag hadde vi en forelesning om bruk av ulike type mikrofoner. Vi gikk gjennom originalfilene til Bob Marleys «Is it Love?». Da fikk vi høre hva som er en god og dårlig produksjon.

21-åringen har også et fag som går på musikkbransjen. Studentene skal kartlegge hvor de befinner seg: Om de vil legge ut musikken sin på sosiale medier, eller spille den live.

– Å bygge opp en karriere taktisk, er viktig. Han vi har i faget har lang erfaring og kjenner alle i bransjen i Liverpool. I stedet for å gi oss navnene og kontaktinformasjon, måtte vi selv finne fram til dem, sier Mæland.

På Beatles-busstur

Hun bor i en by som er sterkt preget av fotballlaget Liverpool – og av The Beatles. Nylig hadde hun besøk av foreldre sine.

– Vi var på busstur og så hvor John Lennon og de andre i Beatles bodde. Vi besøkte Penny Lane og Strawberry Fields. Jeg har aldri vært opptatt av Beatles, men fikk mye mer innsikt i hvem musikerne var og er.

Jeg skriver mye forskjellig musikk, så ser vi hvor jeg havner.

Linn Mæland, musikkstudent i Liverpool

 

Linn Mæland er inne i en periode der hun jobber med ulike stilarter.

– Nå gjør jeg hva jeg vil. Sjekker ut om jeg vil beholde det jeg skriver selv, eller skrive for andre. På skolen har de sagt at dette første året kan vi eksperimentere. Neste år må vi tenke mer karriere og business.

Prøver ut låter

– Ser du for deg en artistkarriere?

– Mine mål vil nok endre seg hele tiden. Nå prøver jeg ut låter med et band på skolen. Jeg liker å spille med nye folk, og synes det er artig å prøve ut sanger med et band. Jeg har begynt å skrive countryrock. Vi hadde Lucy Woodward innom skolen, hun har sunget med Snarky Puppy og er innom mange sjangre.

Linn Mæland skriver utelukkende låter på engelsk.

– Vi får se hva som skjer, men det hadde vært kult å få spille på noen festivaler i sommer.

Men først blir det mest juleferie for musikkstudenten fra Avaldsnes.

– Jeg har et sangoppdrag i Vår Frelsers kirke onsdag, en julegudstjeneste i samarbeid med blant annet Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeens rusomsorg. Jeg skal synge to julesanger. 8. januar reiser jeg hjem igjen- altså til Liverpool.

FAVORITTLÅTER

Linn Mælands favorittlåter pr. i dag:

«Best Fake Smile» – James Bay

«Master Blaster (jammin)» - Stevie Wonder

«Love Me Now» – John Legend

«Mary's Story» – Ina Wroldsen