Pianospill fra bedehuset

Teologstudent: – Jeg har hele tiden musikk i hodet, sier plateaktuelle Ola Ohm. Foto: Truls Horvei

Teologstudent: – Jeg har hele tiden musikk i hodet, sier plateaktuelle Ola Ohm. Foto: Truls Horvei

Av
Artikkelen er over 15 år gammel

Ola Ohm improviserte på piano over bedehussalmer under en nattverd. Nå har han laget en CD.

DEL

– Mange har vært innom bedehuset og kirken og har et forhold til sangene. Jeg synes ikke utgivelsen er smal, sier Ola Ohm om platen sin «Lengt», utgitt på Voice i Stavanger. Samme selskap som huser humoristen Han Innante.
Ola Ohm er tilbake på gamle trakter. Han har tatt ferja over Boknafjorden og kjørt til Leirvik. Der gikk han på musikklinjen i tre år. En travel ung mann disse årene. Ohm jobbet deltid i musikkskolen, og vikarierte som organist i kirkene Stord og Nysæter.

Bedehuskulturen

– Jeg hadde Sjur Magnus som lærer. Han er jo bare full av musikk, sier organisten og den vordende teologen.
Etter å ha tatt ferdig kantorutdannelsen, sto Ohm ved et veiskille. Han kunne fått seg jobb som organist, men syntes det ville være for lite utfordrende.
– Det finnes noen gode orgler i landet. Der holder organisten på stillingen til de går av. Jeg gikk på et Alpha-kurs i London og tok bibelskole i Stavanger. Jeg var trøtt av perfeksjonismen i musikk. Da falt tingene på plass, og jeg begynte på Misjonshøgskolen.
Ola Ohm har et nært forhold til bedehuskulturen. Trives med sangene og salmene på bedehuset. Under en nattverd på et søndagsmøte satt Ohm og improviserte på pianoet. Lydmann Helge Tjelta hørte på og ble oppglødd. Han oppfordret pianisten til å lage en plate.

Unna på fire timer

– Alle sangene har jeg improvisert over i øyeblikket. Her er kjente salmer som «O, bli hos meg» og «Bred dina vida vingar». To opptak gjorde jeg opp igjen, ellers gikk alt unna på fire timer.
Under innspillingen utfordret Tjelta Ola Ohm til å spille med en hånd, med én finger eller spille med kryssende hender. Alt for at begrensninger skal utløse kreativitet.
– Å gi ut en sånn plate er å vise sjelen på utstilling. En slik måte å spille på ligger meg nær.
Ola Ohm tenker mye musikk. Fra morgen til kveld går han rundt med Bach, Mozart eller bedehussanger i hodet.
– Jeg har lyst å gjøre mer ut av sangene fra bedehuset. Neste gang blir det med flere instrumenter, men neppe på en tradisjonell måte, sier musikeren.
truls.horvei@haugesunds-avis.no
Ola Ohm, kantor og student
Teologstudent: – Jeg har hele tiden musikk i hodet, sier plateaktuelle Ola Ohm. Foto: Truls Horvei

Artikkeltags