VISE- & LYRIKKFESTIVALEN: Makter poesien å si noe vesentlig om verden vi lever i, eller surrer den rundt  i en ullen og introvert metafysikk, forbeholdt et lite knippe forståsegpåere?

Dette lett provoserende spørsmålet, konkretisert i titler som «Poesien etter Trump» og «Har poesien en stemme i samfunnet», skal forlagsredaktør Dan Andersen lete etter svar på ved å intervjue poetene Torgeir Schjerven og Inger Elisabeth Hansen på Haugesund folkebibliotek torsdag 16. mars.

Men før det skal forfatter og journalist i Haugesunds Avis Truls Horvei lansere sin nye utgivelse «Fars stemme».

Bokens jeg-person har som utgangspunkt en opplevelse av at faren gradvis mister biter av minnene sine på grunn av demens.

Jeg-personen ledes ut på en minnereise til barndommen hvor forholdet til faren er sentralt.

Siste del foregår i nåtiden der faren må flytte på institusjon og balansen i forholdet forrykkes.

– Nok min mest mest personlige diktsamling så langt, sier Truls Horvei som runder seksti samtidig med utgivelsen.

 

Vise – & lyrikkfestivalen (16.-18. mars) har ellers lykkes i få Haugesunds mest anerkjente samtidsforfatter Mona Høvring hjem til festivalen. Forrige gang hun deltok var i 2009. Mona Høvring er aktuell med diktsamlingen «Jente med dødninghode».

Festivalen er også stolt over å kunne presentere Theis Ørntoft som er en av Danmarks sentrale unge poeter. Ørntoft mottok Munch Christensens Kultur- legat for sin første diktsamling «Yeah- suiten» i 2009.

Fakta

• Den første Vise- og lyrikkfestivalen ble arrangert i 1970 i Haugesund.

• To populære festivaler fulgte i 1971 og i 1972.

• I 2009 ble festivalen gjenopplivet og sikrer byen og Haugalandet gode musikalske og poetiske opplevelser. I år er Vise- og lyrikkfestivalen fra 16.- 18. mars på Høvleriet og i Haugesund folkebibliotek.

Til festivalen kommer også som nevnt forfatterparet Inger Elisabeth Hansen og Torgeir Schjerven. Han skal opptre på hovedscenen og lese dikt fra samlingen «Harrys lille tåre» fra 2015, mens hun leser under åpningsprogrammet på folkebiblioteket torsdag.

Fredag kveld skal Dan Andersen lese fra sin fjerde samling «Flaggtale», akkompagnert av musikeren og sangeren Sandra Kolstad.

Denne produksjonen har Vise- og lyrikkfestivalen kjøpt ferdig av Ferdigsnakka Live som jobber for at diktopplesninger skal bli mer som «konsertopplevelser».