Tom Roger Aadland: «Det du aldri sa»

Embacle records/Musikk- operatørene

En artist skyter fart.Cd: Ingen kopi. Tom Roger Aadland fra Vikebygd og Haugesund gjorde seg bemerket i musikalske-, litterære- og akademiske kretser med sin Bob Dylan-tolkning «Blod på spora». Et album som tok mange på sengen, og gjorde gitarlærer Aadland til en artist å regne med utenfor lærerværelset på Skeisvang videregående skole.Det er uungåelig for Tom Roger Aadland å ikke bli sammenlignet med Dylan-kjempen når han følger opp med selvskrevet materiale på den strålende titulerte «Det du aldri sa». Her holdes både de musikalske, litterære, og våger vi å si spirituelle, kvalitetene i hevd. Låttitler, coveromslag, framførelse og musikk er disiplinert gjennomtenkt – og forteller samtidig at vi har å gjøre med en fyr som tar musikk veldig seriøst.

Men han låter som seg selv. Enkeltheten i musikken er i Dylans ånd, de tekstlige rytmene og deler av den absurde humoren, men spenningen og energien er Tom Roger Aadland. Det er melodiøst og modent, og så langt unna dørgende kjedelig «voksen-pop» vi kan komme. Frisk beatmusikk?Bra musikk er også det en ikke hører. Tom Roger Aadland utelater en del, og faller aldri for fristelsen det er å pøse på. «Det du aldri sa» er kompleks på en primitiv måte.

Tom Roger Aadland har blikket. Det viste han da han kombinerte rockfotografi med konsert på en turné for et par tilbake. Han viser det fortsatt i sine valg av musikanter. Orkesteret er en blanding av etablerte jazzmusikere, rootsfolk og en rytmeseksjon fra undergrunnen, som holder et såpass kreativ nivå at det låter svidd av de enkleste ting her.Gitaristen Aadland er ikke til å kimse av, og han holder fanen høyt for sitt enkle og nøyaktige spill. Det eneste denne anmelder sliter med, er nynorskbruken. Det handler ikke om fordommer, men om vaner og geografi. Aadlands såre røst kler engelsk best.

Ti låter med kun én nedtur – «Fiskarmanns blues» (har aldri skjønt The Waterboys) – med «Der eg er no» og «Om du står fast ved det du sa» som oppturer vi kan plukke fram i blinde.«Det du aldri sa» er en rockplate med knivsegg. Den tester grenser, har eksplosive øyeblikk og ytterpunkter fra bluesen. Det er popkultur og litteratur fra Vikebygd og verden.Anmeldt av Roar Eskild Jacobsen