Priset jazzbrødrene

Av
Artikkelen er over 18 år gammel

The Brazz Brothers har til sammen holdt nærmere 2.000 konserter i løpet av tjue år. I går mottok det norske bandet Statoils Sildajazzpris 2000 for sin utrettelige virksomhet.

DEL

- The Brazz Brothers har et profesjonelt element i sin folkelige musikkformidling, og gjennom denne kombinasjonen har bandet klart å bringe jazzen ut til et bredt publikum.
Dette er hovedgrunnen til at The Brazz Brothers tildeles Sildajazzprisen i år, sa jurymedlem og direktør Leidulf Ramstad ved Statoil på Kårstø.
Juryens øvrige medlemmer er Sildajazzsjef Gunnar Jæger og styreleder Johannes Østensjø d.y. i Stiftelsen Sildajazz.

Penger og print

Statoils Sildajazzpris 2000 består av 25.000 kroner og en grafisk print laget av årets Sildajazzkunstner Randi Eilertsen.
Prisvinnerne gjester Haugesund i forbindelse med Sildajazzen, og holdt senere på kvelden i går konsert på Staalehuset sammen med organisten Joey DeFrancesco. The Brazz Brothers har også deltatt på Sildajazzen tidligere.
Bandet består av seks musikere, det vil si de tre brødrene Helge, Jarle og Jan Magne Førde, de to brødrene Stein Erik og Runar Tafjord, samt svenske Marcus Lewin - deres internasjonale alibi.

Fri og profesjonell gruppe

- Tildelingen av prisen er en overraskelse, og utgjør en liten opptur for oss. Både ved at den er en anerkjennelse, samt at pengene naturlig nok kommer godt med. Vi lever som musikere i en fri og profesjonell gruppe, og har laget vår egen arbeidsplass. Stort sett lever vi på billettinntekter fra konsertene, sier Jan Magne Førde, som spiller trompet og flygelhorn.
The Brazz Brothers har holdt det gående som band i tjue år, men medlemmene har spilt musikk helt fra de var små.
- Vi spiller selvfølgelig fordi vi synes det er kjekt, men er nødt til å holde mellom 120 og 150 konserter i året for å få økonomien til å gå rundt, sier bandmedlemmene, som til sammen har gitt ut tolv plater.

Kjent fra «Julefergå»

Halvparten av konsertene holdes hjemme i Norge, den andre halvparten rundt om i hele verden. De er nødt til å reise ut, for Norge blir som de sier for lite for deres konsertfrekvens.
The Brazz Brothers ble godt kjent her hjemme da deres julekalenderserie «Julefergå» ble vist på TV2 for noen år tilbake.
- Vi driver med så mye rart. Humor og humør er en viktig bestanddel i musikkformidlingen vår. Det er vanskelig å sette oss i bås, fordi både presisjon, gjøgleri og improvisasjonskunst er blant de viktigste elementene i musikken vår, sier Jan Magne Førde.
arnstein.olaisen@haugesunds-avis.no

Artikkeltags