Puben vest der ute

– Et samlingssted, mener Laila Brugman (t.v.). Magne Rossehaug og Jacob Brugman jabber med Egil Olsvik (bak).

– Et samlingssted, mener Laila Brugman (t.v.). Magne Rossehaug og Jacob Brugman jabber med Egil Olsvik (bak).

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Solvang, Gard og Porshaug er tørrlagt. På Hasseløy runder en hushjørnet og inn på den lokale puben.

DEL

HAUGESUND: – Jeg har ventet på en pub på Bakarøynå i 25 år. Minst!

Magne Rossehaug slentrer inn på Pitters Kafé i 21-tiden. En øl hentes i baren hos daglig leder og medeier Gro Hamre. Penger skifter eier. Hasseløy-veteran Rossehaug tar plass ved bordet til ekteparet Laila og Jacob Brugman. Bak dem sitter en venninnegjeng rundt et langbord og feirer en fødselsdag. I baren sitter en gjeng kompiser og småprater om ukens hendelser.

Pitters – Haugesunds eneste lokale vannhull. Jungeltelegrafen har gått siden åpningen i fjor sommer. Utestedet har kun åpent fredagskveldene i vintersesongen. Utsikten er Smedasundet, bølger og båter, og syndens pøl – Indre kai. Magne Rossehaug har sitt barndomshjem vegg i vegg til baren – og trodde neppe som liten tass at han skulle sitte og drikke pils i det gamle vaskerommet en sur januarkveld 2008. Verden går forut.

– Å slippe alle de skrikerungene i sentrum. Vel, åpningen av dette stedet har gjort noe med stemningen på Bakarøynå. Jeg vil si det, ja. Fin atmosfære.

Samlingssted

– Vi har solgt huset på Stemhaugmarka og kjøpt leilighet på Bakarøynå. Den siste uken har vi bodd i båten.

Laila Brugman og ektemannen Jacob har båten til kai og fulle glass. De har funnet seg til rette under seilduken i taket og i resten av det maritime miljøet på kafeen. Bordene og stolene har de fått fra etablerte skjenkesteder over brua.

– Det er jo ikke bare en pub, men et samlingssted. Det er kultur. Og helt unikt, sier fru Brugman.

Johnny Hansen har funnet roen ved bardisken. Senkede skuldre, T-skjorte og helgemodus.

– Det er litt annerledes å sitte her enn i byen. Mulig det kan sammenlignes med et tidlig vorspiel der tingene går rolig for seg. Slipper å skrike over høy musikk.

Fredag

Hiphoperne Madcons superhit «Beggin'» svever balansert i lokalet. Lysene fra den andre siden står imot. Ute på byggene røykes sigaretter.

– Hovedsakelig bakarøyfolk som går her. Vi har bare markedsført oss mot dem. Og knapt nok det. Vi har et voksent publikum, og ingen har havnet på havet. Til sommeren vil vi har kunstutstillinger og litt andre arrangementer, sier innehaver Gro Hamre.

Hun lot øyfolket selv få bestemme hvilken dag de skulle holde åpent i vinter. Det ble fredag.

– Og de fikk beskjed om å komme.

Artikkeltags