FRA ACCRA: Etter to år i Ghana, pakker jeg nå kofferten og flytter nordover igjen. Masterstudier i København venter, og jeg må legge eventyreren i meg på hylla for en liten stund.

Ghana har gitt meg mye mer enn jeg kunne bedt om. Opplevelser og kunnskap. Glede og frustrasjon. Det har vært to år med sterke kontraster. Jeg har sett luksus uten like. Dyre biler, eksotisk mat og strandhus verdt millioner. Like ved siden av er fattigdommen. Leirhus, uhygiene og strev for å komme seg gjennom hverdagen. Offentlig transport med bruk av gamle europeiske varebiler som aldri ville bestått EU-kontrollen.

Jeg har sett god u-hjelp. Jeg har sett dårlig u-hjelp. «Det trenger jeg ikke kjøpe, jeg venter bare til de hvite kommer og gir det til meg», sa en gang en afrikaner til min venninne. Det er en skummel utvikling vi er med på å skape. Den blåblå regjeringen har varslet et kraftig kutt i bistandsbudsjettet. Samtidig viser en rapport fra Norad at norsk bistand er mer fokusert på å få betalt ut pengene fortest mulig, enn å måle resultater av bistanden. I 2012 kom YouTube-videoen «Africa for Norway», som blant annet satte søkelyset på at bistand skal gis når det trengs, ikke når vi ønsker å gjøre noe for godfølelsen. Jeg har sett hvordan en korrupt regjering nyter godt av penger som skulle gått til folket. Det er viktig at vi ikke er naive.

Jeg har lært om vestlig materialisme. Om hvordan det har vært en ledende faktor i utviklingen av verdens største elektroniske søppeldynge som ligger i Ghana. Søppeldyngen er et av verdens mest forurensede steder, og barna som jobber der har ingen framtid.
Jeg har feiret to 17. maier i Ghana. Jeg har spist laks, spekeskinke og kransekake, mens et ghanesisk korps spilte i bakgrunnen. Jeg har sett muslimer og kristne bo tett i tett. Ghana er et ledende eksempel på religiøs toleranse.

Under forrige VM var jeg Ghana-supporter. Det var stolthet, glede og engasjement da Ghana spilte. Jeg har aldri opplevd en lignende fotballidenskap. Samtidig er folket opprørte over dårlig ledelse. Gjennom vår egen Kwarsey som spiller for Strømsgodset har den dårlige ledelsen i Ghanas fotballforbund nådd norske nyheter.

Ghana har en lang vei å gå når det gjelder utvikling. Likevel, selv med lite, er så mange folk lykkelige. Ghana har lært å sette pris på det lille i hverdagen.

Vi ses, Afrika.