HAUGESUND: I forrige uke gikk arrangørene av Julemarkedet på Rådhusplassen ut med en bekymringsmelding. Kun 30 utstillere hadde meldt seg på, en foruroligende nedgang sammenlignet med 2013, da vel 75 selgere fylte byens festplass med varene.

Nå kan imidlertid styreleder Morten Meland og prosjektgruppas leder Hilde Øygarden bekrefte at det blir julemarked på Rådhusplassen også i år.

– 45 utstillere er bekreftet, og flere er trolig på vei. Blant dem som har meldt seg på de siste dagene finner vi både folk som har vært med før og flere som nå prøver seg for første gang, sier Øygarden.

Julemarkedet har satt 1. november som frist for utstillere som ønsker å melde seg på, men arrangørene holder døra på gløtt for interesserte også etter den tid.

Krabbe og grafisk trykk

En av nykommerne på årets marked er Jon Roar Storesund fra Veavågen. Med sitt selskap Pagurus selger han et nyutviklet krabbebestikk som gjør at spisebordet slipper å se ut som det har vært gjennom et sjøslag etter at du har hatt krabbefest.

– Jeg har sett videoen av hvordan utstyret brukes på nettsidene deres, fascinerende greier. Vi har etterlyst selgere som har noe å tilby menn, og dette er absolutt en mannegreie. En julegave for han som har alt fra før, sier Meland.

Andre utstillere som har meldt seg i løpet av den siste uken er keramiker Abbi M. Vandeskog.

Hun deler salgsbod med Astrid og Brian Wallace. Ekteparet tar blant annet med seg plakater, grafisk- og silketrykk, til markedet.

– Plakatene er ferdige i disse dager, så for oss passer timingen med Julemarkedet veldig bra, forteller Brian Wallace.

– Dette er også midt i vår gate. Lokale kunstnere som har et supplement til alt det andre vi har på markedet, føyer Øygarden til.

Pris

Etter avisoppslaget forrige uke kom det fram kritiske røster som mente at det var altfor dyrt å leie bodplass under Julemarkedet på Rådhusplassen. Det koster fra 3.500 kroner og oppover de tre helgene markedet varer.

Brian Wallace synes derimot ikke at prisen er avskrekkende.

– Nei, men for oss er det heller ikke avgjørende å tjene store penger under markedet. Vi ser like mye på dette som en arena der vi kan markedsføre produktene våre for salg resten av året, forteller han.

Styreleder Morten Meland tror utstillerne har mer enn bare kontanter å hente ved å delta.

– Markedskreftene råder også på Julemarkedet. Noen tjener mye, for andre går det kanskje akkurat rundt. Vi har forståelse for dem som synes prisen er for høy i forhold til pengene de får inn. Samtidig er det mange utstillere som kommer tilbake år etter år, selv om de ikke går med store overskudd. Som Brian sier er dette en fin plass å markedsføre varene sine. Tidligere har vi hatt 50.000 besøkende innom, i år blir det trolig enda flere siden markedet er utvidet med én ekstra helg. Det er svært få steder du treffer flere folk enn på Rådhusplassen, sier han.

– Jeg ser også at det har kommet flere Facebook-kommentarer om at det blant arrangørene må være folk som sitter igjen med store summer etter at julemarkedet er over. Det stemmer ikke med virkeligheten, her legges det inn en stor dugnadsinnsats. Noen år har vi gått litt i pluss, andre år litt i minus. De årene vi har hatt overskudd blir pengene brukt til å utvikle neste års julemarked, føyer styrelederen til.

Ny kafé

Til årets marked har arrangørene blant annet konsentrert seg om å utvikle et nytt kaféområde for gjestene.

– Vi kan ikke si så mye om dette ennå, men kafeen blir noe helt annet enn det vi har hatt tidligere, forteller Øygarden.

Årets julemarked på Rådhusplassen er åpent følgende helger: 27.–30. november, 6.–7. desember og 13.–14. desember.