Gå til sidens hovedinnhold

Program-klar poesi

Artikkelen er over 6 år gammel

Frank Krogh Kongshavn og Jan Mathiesen i Vise og lyrikk-festivalen liker at lyrikere gir av seg selv når de leser. Michael Krohn og Anne Grete Preus byr på musikk og ord.

PULS: – Vi har en flat struktur. Alle vi fem i festivalen gjør alt, men det er bare Jan Mathiesen og jeg som liker å lete opp spennende lyrikere, sier Kongshavn og får et smil fra Jan Mathiesen.

Bjørn Dybdahl, Helge Toft og Helge Bro Matland utgjør resten av festivalstyret i Vise og lyrikkfestivalen i Haugesund.

En festival som i moderne tid har gått litt vekk fra det tradisjonelle konseptet med visesang og sjenerte lyrikere. Her er det gjerne poeter som kan være artistiske.

Den moderne utgaven har hatt og har i år også en utagerende og humoristisk poet som Jon Hjørnevik. Vossingen som klarer å fylle en stor sal. Han har ny bok ute i år, «Heimekontor i gravferda».

– Hjørnevik kommer fredag 23. mai sammen med gitarist Dagfinn Iversen. En poet som tåler å opptre seint, sier Kongshavn.

Etter ham inntar Mari Boine scenen, en artist som festivalen er stolt over å få hanket inn. Lyrikkprogrammet er nå klart, mens de fleste artistene er allerede klare.

To debutanter

– Vi er alltid opptatt av å få vise fram lyrikkdebutanter. Denne gang får publikum oppleve Cecile Cottis Østreng og Eli Fossdal Vaage, sier Mathiesen.

Cottis Østreng har gitt ut diktboka «Om hvor langt det er til Ullern» på Tiden forlag. Hun har fått gode kritikker og beskriver et sadomachoistisk forhold. Ikke det mest vanlige temaet i lyrikken.

Eli Fossdal Vaage er født på Stord, men oppvokst i Bjørsvik nord for Bergen. Hun har skrevet diktboka «Hekla myter». De to i festivalen mener at både kvinner og menn vil kjenne seg igjen i diktene hennes. Hun har gått på Skrivekunstakademiet.

Veteran-poeter

– Vi er glad for å få Terje Dragseth til festivalen. Han skal bokbadets av Kristin Øygard. En mangfoldig poet, kommer det fra Kongshavn og Mathiesen.

Dragseth er en veteran med mange diktbøker bak seg. Han har jobbet mye med musikk og poesi. Den omfangsrike diktboka «Bella Blue» er hans siste diktutgivelse, i år er han aktuell med noveller. Toril Wardenær er en prisbelønt lyriker som kombinerer naturvitenskap, filosofi og poesi. Hun leser etter at de tre vinnerne i dikt- og sangtekst-konkurransen til festivalen og Haugesunds Avis har lest sine bidrag.

Den kvelden opptrer en tekststerk artist, Anne Grete Preus, mens Rossman er Aslak Rossehaug som synger egne låter på haugesunddialekt.

– Vi må heller ikke glemme Gaute Sortland. Han har bak seg tre bøker og er en veldig god oppleser, sier Kongshavn.
Mathiesen supplerer:

– Jeg ble fascinert da jeg hørte han leste på en reggae-aktig måte. Også avslutter vi med bergenserne Fjorden Baby!

– Og Michael Krohn er en stor gatepoet som synger, sier Kongshavn.

 

Kommentarer til denne saken