ODDA: Kraftselskapet AS Tyssefaldene, eier av herlighetene, akter å beholde de 35 kunstskattene selv om hotellet blir solgt. Dessuten; «Fossegrimen» og vennene hans skal forbli en naturlig del av det fordums administrasjonshotellet.

– Hvis en kjøper vil drifte hotellet videre, så er jo kunsten en vesentlig del av hotellet, sier Karstein Bremnes, kraftverksdirektøren som også er styreleder for det nå 101 år gamle hotellet.

Bremnes ser det som lite aktuelt å fjerne kunsten. Og han vet heller ikke om eieren er interessert i å selge kunstsamlingen. Derfor kan det ligge an til en leieavtale for 1 stk. kunstsamling som har dype røtter inn i Tyssedals – og dermed Norges – vannkrafthistorie.

– Han var litt slem

Da Nils Bergslien skapte bildet «Fossegrimen» tidlig på 1900-tallet, levnet han liten tvil om hvordan livet var blitt under fossen.

– Maleriene «Fossegrimen» og «Tyssen og Tysso» er nok litt politiske – en protest mot alt rasket i naturen, mener hotelldirektøren, Kolbrun Baldursdottir.

Fra hun kom til hotellet i 1992, har hun blitt godt kjent med de mange snurrige skapningene på veggen; nisser på fest, og tusser og troll.

Hun kan ikke la være å trekke på smilebåndet når «Tysso og Tyssen» blir nevnt. De to trollene – hun høy og hengslete, og han adskillig mindre – som skuer ut over fabrikkelendigheten nede i dalen.

– Nils Bergslien brukte et par som bodde her som motiv for disse trollene. Så han var litt slem, sier Baldursdottir.

Nils Bergslien fikk bo på hotellet i perioder. Betaling for kost og losji var malerier som direktør Ragnvald Blakstad hadde bestilt til hotellet.

– Ikke interessert

Nede i Tyssedal sentrum, ved nedkjøringen til Norsk vasskraft- og industristadmuseum, står treskulpturene av de to trollene. Like bortenfor har Statens vegvesen satt opp severdighetsskilt som viser vei til hotellet med egen kunstsamling.

Og sånn vil det forbli, skal vi tro styre-
leder Bremnes.

– Vi er ikke interessert i å selge et hotell hvor kjøperen kan snu seg rundt og finansiere kjøpet gjennom salg av kunstsamlingen – og så er det ikke mer igjen, sier han.

Hvor store verdier samlingen representerer, vil ikke Bremnes ut med.

– Men jeg kan forsiktig antyde at kunstsamlingen er mer verdt enn hotellet.

– Og du sover godt om natta med tanke på sikkerheten?

– Ja. Vi har både forsikret og sikret det, sier han.

Fortsatt huskes 1987, da Christian Kroghs «Garnbinderen» ble stjålet under et brekk i Tyssedal. Bildet var borte vekk i lang tid, men kom til rette under et salgsforsøk der Politiet var involvert på kjøpssiden.

Bremnes synes «Garnbinderen» er et fantastisk flott maleri. Men med tanke på lokalkoloritten, velger han å sette «Fossegrimen» og «Tysso og Tyssen» på topp.
– Dette er veldig spesielle malerier i det området vi befinner oss i, sier han.