Gå til sidens hovedinnhold

22. juli i et større bilde

Artikkelen er over 8 år gammel

Erika Fatland, forfatter fra Ølen, lanserer i dag sin bok om 22. juli «Året uten sommer».

HAUGESUND: Sosialantropologen som ble Bragepris-nominert for sin bok om terroraksjonen i Beslan, «Englebyen», er en av sju forfattere som fikk stipend for å skrive om 22. juli. Hun har også fått støtte av Fritt Ord.– Mitt perspektiv er litt annerledes. Mange av bøkene som er skrevet slutter den 22. juli. De fleste handler også om en eller få personer. Mens min bok handler om 22. juli, men også om tiden etterpå. Jeg har intervjuet etterlatte, og jeg har også reist ut av Norge for å se om denne terroren har paralleller andre steder, sier Fatland.

Tett på

Hun kom tidlig tett på tragedien. Søskenbarnet Lars Grønnestad var blant de som ble skutt på Utøya og overlevde. Hun har intervjuet ham, og foreldrene Hans Grønnestad og Gunvor Lothe.

Fatland har også møtt Tone Furseth Dale og Jan Atle Dahle som mistet sønnen Sondre, og Jarl Riskjell Gjerde som var en av de andre som overlevde Utøya-angrepet.

– Jeg var i gang med en barnebok da 22. juli-tragedien skjedde. Fra arbeidet med boken om traumene etter Beslan visste jeg hvor krevende, men også hvor rørende samtaler med etterlatte og overlevende kunne være. Men jeg så at jeg kunne bruke erfaringene mine fra Beslan til å skrive om det som skjedde i mitt eget land.

Ut av Norge

Fatland har reist Norge på langs og tvers for å snakke med etterlatte. Hun dro også helt til Georgia og Svalbard for å møte mennesker som mistet barn den 22. juli.

Steder som har vært utsatt for lignende massakrer, som Oklahoma og Winnenden i Tyskland, ble oppsøkt.

– 22. juli er ikke en enestående hendelse. Også andre steder har «ensomme ulver» som ligner Andres Behring Breivik, med en eller annen ideologi som skalkeskjul, utøvd ekstrem vold. Gjerne for å hevne noe de opplever som en krenkelse. Psykologer og gjerningsmanns-profil-eksperter i FBI ser paralleller med det som skjedde i Norge i UNA-bomber saken og skolemassakrene.

Erika Fatland jobber empirisk. Undersøker og forsøker å sette sammen et større bilde. Både når det gjelder tid, hvor tiden etter terroren er viktig, og geografisk, ved at lignende hendelser i USA, Russland og Tyskland omtales.

– Vi kommer nok aldri til å få noe klart svar på hvorfor 22. juli-tragedien kunne skje. Men jo flere tråder vi nøster i, jo mer finner vi ut, sier forfatteren bak «Året uten sommer».

FØLG HAUGESUNDS AVIS PÅ FACEBOOK:

Kommentarer til denne saken