Sponsor i veien for samarbeid

<b>PROBLEM I STAVANGER: </b>Sponsor Sigurd Aases plass i styringsgruppen på Avaldsnes er en av grunnene til at arkeologisk museum ikke vil samarbeide med utgravningsprosjektet.

<b>PROBLEM I STAVANGER: </b>Sponsor Sigurd Aases plass i styringsgruppen på Avaldsnes er en av grunnene til at arkeologisk museum ikke vil samarbeide med utgravningsprosjektet.

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Sigurd Aases posisjon gjør at Arkeologisk museum kutter ut samarbeidet med Avaldsnes.

DEL

KARMØY: – Styringsgruppen for Avaldsnesprosjektet består av mange fagfolk med stor integritet. Jeg og mine økonomiske sponsormidler kan ikke styre en framtidig utgravning på området. Jeg velger å ta kritikken fra Arkeologisk museum i Stavanger (AmS) som et kompliment for å være en bidragsyter til å finne Harald Hårfagres kongsgård, sier forretningsmann Sigurd Aase.

AmS har informert Karmøy kommune om at de ikke vil delta i prosjekter der sponsorer styrer den faglige diskusjon og prioritering. I Avaldsnesprosjektets styringsgruppe er fagmiljøer og fylkeskommunen representert – samt privat sponsor Sigurd Aase. Aase mener det ligger en uvilje til å samarbeide bak AmS beslutning.

– Boknafjorden blir ikke grunnere etter dette. Jeg er ikke sint, men jeg synes det er leit fra AmS sin side å hindre seg selv i å være med på et spennende prosjekt. De kunne lært noe, sier Sigurd Aase.

– Ikke kongsgård

– Sponsorer er positivt, og jeg ønsker ikke å gå løs på Sigurd Aase. Han har vært entusiastisk. Men vi peker på at Avaldsnesprosjektet ikke har vært ryddig nok, sier direktør Harald Jacobsen ved Arkeologisk museum. AmS er i ferd med å vedta et etisk regelverk for hvordan institusjonen skal samarbeide med sponsorer.

– Jeg vil være veldig klar på at sponsorer ikke skal styre eller delta i faglige diskusjoner. I Avaldsnesprosjektet har sponsordeltaking i stor grad vært tilfelle, og rammene må bli tydeligere og ryddigere, sier Jacobsen. Han deler ikke oppfatningen til Universitetet i Oslo om at Kongsgården nå er funnet på Avaldsnes.

– Jeg vil ikke starte en diskusjon i media om hvilken institusjon som er flinkest. Men det er AmS som har stått for utgravningene, og vi har aldri konkludert med at to stolpehull fra vikingtiden blir en kongsgård, sier Jacobsen.

– Aldri press

– Jeg er forundret over AmS sin begrunnelse for å trekke seg. Arkeologer må tåle å jobbe med andre mennesker, og vi har aldri opplevd noe press i styringsgruppen på Avaldsnes. Alle beslutninger har vært enstemmige, sier Dagfinn Skree. Skree er professor i arkeologi ved Universitetet i Oslo, og han mener fagmiljøene må bli mindre redd for personer som er interessert i arkeologi.

– Vi må lære oss å være i kontakt med samfunnet. Vi på Universitetet har rent faglig lyst til å være med videre på Avaldsnes, men skal nå vurdere hva vi skal gjøre videre, sier Skree. Om kongsgården eksisterer har professoren dette å si:

– Det er riktig det Jacobsen ved AmS sier. Vi har ingen rene arkeologiske belegg for at den vikinggården som ligger der er en kongsgård. Men i tillegg har vi Saga-kildene, og på grunnlag av dem kan vi konkludere med at det er Harald Hårfagres kongsgård. Men vi må grave for å finne, sier Dagfinn Skree i Oslo.

Artikkeltags