Summen i sangbok

<b>I FØDEBYEN: </b> Anne Grete Preus er tilbake med gitar og sin nye "Sangbok" i kofferten.

<b>I FØDEBYEN: </b> Anne Grete Preus er tilbake med gitar og sin nye "Sangbok" i kofferten.

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Anne Grete Preus summerer opp karrieren med sangbok. Alt begynte i Haugesund.

DEL

HAUGESUND: – Min første musikalske opplæring fikk jeg ved den katolske barnehagen i Haugesund. En fantastisk barnehage. Nonnene var veldig eksotiske, en av de het Cordulla. Vi spilte teater og opptrådte, forteller Anne Grete Preus.

Artisten er som snarest i byen. I går kveld holdt hun konsert på Lille Byscenen. Med seg i bagasjen har hun "Sangbok", ei bok full av tekster, noter og bilder. En oppsummering og tilbakeblikk på en karriere som begynte med rockebandet Veslefrikk i 1978 og deretter nyveivbandet Can Can.

Lærte pianospilling

Preus er født i Haugesund og bodde til hun var åtte år i det som i dag er Baglersvingen 13.

– Jeg har vært oppe ved huset i dag og gått forbi barnehagen. Den ser akkurat ut som før. Jeg har gode minner fra Haugesund. Min far var logoped, derfor flyttet vi hit. Jeg hadde to pianolærere, hun ene het Løvås. Foreldrene mine ville ha luftforandring og flyttet så østover. Det tok 24 timer å legge fra seg haugesundsdialekten min, minnes Preus.

Siden har hun jevnlig vært innom byen og holdt konserter. Alene med gitaren, slik som i går, både elektrisk og akustisk. Og med en bunke sanger innabords.

66 sanger i bok

– Jeg hadde lyst å summere opp karrieren. Gyldendal spurte for ti år siden om å lage en sangbok. Tenkte jeg skulle få den ferdig før jeg ble 50, smiler Preus, som runder et halvt århundre i juni.

Hun har alltid hatt sterkt behov å uttrykke sine følelser gjennom tekst og melodi. I tillegg til å ha skrevet 130–140 sanger har hun laget musikk til filmer og teater.

– 66 sanger er med i "Sangbok". Å lage boka har tatt lang tid. Gikk gjennom foto og avisutklipp. Jeg hadde lyst å skrive et forord, men det ble flere tekster.

I boka skisserer Anne Grete Preus opp karrieren sin. Fra hun var med i en talentkonkurranse og fikk spille inn en sang i 1973, via rockebandet Veslefrikk til solokarrieren. Musikalske steg mot et større personlig uttrykk.

– Jeg kom til duk og dekket bord i Veslefrikk. Var oppvarmer som visesanger, inspirert av Carol King, Ry Cooder, James Taylor. Så begynte jeg å synge i bandet som hadde platekontrakt.

Storselger

Som soloartist har Preus blitt storselger. Albumene "Millimeter" og "Vrimmel" har solgt 80–-85.000 hver.

– Hvilket album er du mest fornøyd med?

– "Alfabet" fra 2001. Jeg føler at låtene er bra. Jeg bruker alltid langt tid på å lage låter. Tekst og musikk skriver jeg samtidig. De påvirker hverandre gjensidig.

Preus har alltid vært opptatt av Bob Dylan, men har også lest en lyriker som Gunvor Hofmo. I "Sangbok" har tekstene fått besifring, men de står også alene.

– Jeg har ikke røpet tittelen før nå, men den skal hete "Om igjen for første gang" og kommer i oktober.

Anne Grete Preus må inn og ta lydsjekk. Neste gang hun er på våre kanter lander hun i Rosendal. Der er hun blitt skikkelig husvarm og baroniets elev.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken