Tar over på Avaldsnes

<b>Satser videre: </b>Avaldsnes er verdt mer oppmerksomhet, det er den arkeologiske styringsgruppa enige om. Fra venstre: Sigurd Aase, Kjell Arvid Svendsen, Torun Zachrisson, Dagfinn Skre, Marit Synnøve Vea og Frans-Arne Stylegar.

<b>Satser videre: </b>Avaldsnes er verdt mer oppmerksomhet, det er den arkeologiske styringsgruppa enige om. Fra venstre: Sigurd Aase, Kjell Arvid Svendsen, Torun Zachrisson, Dagfinn Skre, Marit Synnøve Vea og Frans-Arne Stylegar.

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Universitetet i Oslo overtar ledelsen av utgravningene på Avaldsnes. Dette har vi ønsket hele tiden, sier ordfører Kjell Arvid Svendsen.

DEL

AVALDSNES: I går hadde styringsgruppa for arkeologiske undersøkelser sitt første møte etter at Arkeologisk Museum i Stavanger i januar brått trakk seg fra samarbeidet.

– Et godt møte, oppsummerer karmøyordfører Kjell Arvid Svendsen, meget fornøyd med at professor Dagfinn Skre og Universitetet i Oslo har sagt ja til Avaldsnes.

3,5 millioner

En formell avtale mellom Karmøy kommune og Universitetet i Oslo (UiO) skal være på plass i mai.

Avtalen vil også fungere som en prosjektskisse til forprosjektet for en større utgraving av områdene sør for Avaldsnes kirke.

– En eventuell utgraving blir det tidligst i 2009, sier Svendsen.

Forprosjektet, som vil gå over halvannet år, har en foreløpig prislapp på 3–3,5 millioner kroner. En stor utgraving kan koste opp mot det tidoble, og kan strekke seg over to til tre år. Nå gjelder det i første omgang å få på plass en finansiering av forprosjektet. Universitetet har ingen penger å bidra med, de tar betalt for sine tjenester.

– Vi er helt avhengige av private sponsorer, sier Svendsen, som ser for seg et spleiselag.

Ba UiO ta over

Allerede tidlig i høst sendte Karmøy kommune et brev til UiO med spørsmål om de ville ta over ledelsen av utgravingen på Avaldsnes.

– En eventuell utgraving er et omfattende prosjekt, med betydning langt utover Rogaland og Vestlandet. Klart vi ønsket oss den beste ekspertisen vi har i Norge. Det har vi nå fått, vi har løftet opp prosjektet på et nasjonalt nivå, sier Svendsen.

Skre var ikke vanskelig å be.

– Skulle jeg laget en liste over de fire–fem mest spennende stedene i Norge vil Avaldsnes kommet høyt opp, sammen med Kaupang, bekrefter professoren.

UiO er på jakt etter de gode prosjektene, understreker han.

– Avaldsnes oppfyller våre kriterier. Her har vi mulighet til å både forske, formidle og utdanne nye folk.

Vil samarbeide

UiO skal ha hovedansvaret for arbeidet på Avaldsnes. Men Skre understreker at han ønsker å fortsette samarbeidet med Arkeologisk museum i Stavanger.

– Å diskutere funn og vernemåter er helt vanlig. Det er ingenting i veien for å samarbeide selv om vi har ulike tolkninger, sier Skre, og legger til;

– Som jeg har forstått det oppga AMS kapasitetsproblemer som hovedårsaken til at de trakk seg. UiO vil gjerne bidra til at de fortsatt kan være med videre.

Åpen utgraving

Dagfinn Skre er leder for en av Norges største utgravinger, Norges første by i Kaupang i Vestfold. Han ser ingen problemer med å grave i et område som er i daglig bruk, både av turister og besøkende til Avaldsnes kirke.

– Tvert imot. I Kaupang hadde vi daglige omvisninger for publikum. Utrolig hva du kan lære av spørsmålene. Det skjerper vår faglige tenkning og bevissthet.

Totalt ble det gravd ut 1.100 kvadratmeter i Kaupang.

– Det er ikke på noe tidspunkt snakk om å ende opp med kirken som en ensom øy omgitt av jordhauger. En eventuell graving vil skje i begrensede områder, hovedsakelig er parkeringsplassen og den gamle prestegårdshaven aktuelle, beroliger arkeologiekspertene i styringsgruppa.

Men først må millionene på plass.

Artikkeltags