HAUGESUND: – Jeg var tilstede på premieren og jeg synes det var veldig bra. Jeg ble rørt, sier forfatter Geir Kvam. Kvam er mannen bak de to bøkene om "Sjétongane i gatå", som Haugesund Teater nå har gjort om til ta-med-teater. Skuespillerne Nina Westerlund Lie og Irene Halseid spiller ut en haugesundsoppvekst mange kan kjenne seg igjen.

– De to hadde en energi jeg likte. Selv om de har skjært kraftig ned til beinet i manuset, synes jeg teaterstykket har tatt vare på stemningen og atmosfæren fra bøkene mine, sier Kvam. 56-åringen fra Hauge tror det lett gjenkjennelige er nøkkelen til at historiene fra bøkene er overførebare til scenen.

Bilder

– Ja, bildene jeg lager er jo hentet fra mitt eget liv og mine egne opplevelser. Det er lettskrevet, og jeg skriver på gatespråk. Slik vi snakket i ungdommen, sier Kvam. Han holder for tiden på med å skrive den tredje boken om sjétongane i Haugesund.

– Bakgrunnen for at jeg begynte å skrive var at jeg begynte å se meg tilbake. Nøstet opp i ting, og kaptilene kom på løpende bånd. Jeg driver mitt eget forlag og jeg får bestillinger hele tiden. Bøkene selger jevnt, opplyser Geir Kvam.

Bestillinger

Haugesund Teaters "Sjétonagene i gatå" er institusjonens tredje ta-med-teater. Fra før har teateret "Terje Vigen" (30 forestillinger) og "Norgeshistorien" (20 forestillinger) i katalogen. Oppsetningene kan bestilles av hvemsomhelst, hvorsomhelst og nårsomhelst. Teatersjef Birgit Amalie Nilssen mener markedet absolutt er tilstede.

– Folk er kreative hvor de vil ha stykkene satt opp. Det er tidlige tider for "Sjétongane i gatå". Foreløpig har vi spilt på Haugaland videregående skole, og vi har fått inn bestillinger på omsorgssenter, eldresenter, sjøstuen på Fosen og biblioteket, sier Nilssen.

Et eventyr

"Sjétongane i gatå" fikk terningkast 4 av anmelderen i Haugesunds Avis. Konklusjonen ble "knallkjekke haugesundsoppvekst på 50 minutter". Opphavsmann Geir Kvam synes det å se sine egne karakterer og historier på scenen var som et eventyr.

– Teaterpremieren ble en av mine beste dager i mitt liv, sier Kvam.

roar.eskild.jacobsen[AT]haugesunds-avis.no