– Vi er trygge på hverandre og synes bildene våre passer sammen. Gamle kjente siden studiene ved Kunsthøyskolen i Bergen som vi avsluttet for to år siden, begge opptatt primært av form og farger. Så her er vi, sier Joakim Lund og er begeistret over Karmøy Kunstforenings nye lyse og sobre lokaler i det som er blitt et ekte kulturbygg kalt Kopervik Kulturhus

Småkaker med fyll

Anna Björkman jobber med serigrafi eller silketrykk. Hun kaller utstillingen sin "Praliner".

– Fordi de for meg er en slags sukkertøy. Praliner er småkaker eller godis som vi sier på svensk med fyll, og jeg har lekt meg med former og et spekter syttitallsfarger her. Serigrafiet er ikke noe dyptrykk, og på avstand kan sukkertøyene til Björkman nesten minne om transparente sjablonger med silkepapir som er lagt over hverandre.

– Serigrafiet kan være stofflig selv om det er helt flatt. Jeg har tidligere jobbet med å lage tapeter, og syttitallsfargene er nok fra min barndom, mener Björkman. Hun er lett nostalgisk av seg, forteller gjerne historier, men synes likevel bildene har fått et moderne nåtidig uttrykk.

– Serigrafiet er mindre tungt å jobbe med enn dyptrykkmetodene, men når en bruker så mange farger som her må det vaskes av og belyses ulikt for å få den ønskede effekten. Tidkrevende nok, med andre ord.

Speiler

Joakim Lund jobber med datagrafikk og har kalt sin utstilling "The Mirror Conspiracy". Han komponerer med utgangspunkt i gamle malereier eller foto av lett falmede Hollywood-skuespillerinner fra 1920–1930 årene.

– Eneste mann som har vunnet innpass er Rudolf Valentino, viser Lund. Portrettene er gitt blomstrende bakgrunner som ofte blomstrer også over ansiktene. Ulike fargeskalaer er utprøvd og datagrafikken har ofte et glossy, lett dekadent preg.

– Mye lag på lag, disse er nesten bygget opp som et serigrafi, men da på skjermen. Speilingen gir en slags kjerne i midten, og portrettenes symmetri blir tydelig. Samtidig kan det godt hende at enkelte detaljer i de to portrettene ikke er like, påpeker kunstneren.

– Ofte begynner vi med å se etter likheter, skape symmetri når vi møter mennesker. Men så etter hvert begynner forskjellene også å bli interessante for oss. I tittelen på utstillingen ligger også dette med at det speilvendte aldri blir helt rett. Vi er med andre ord ikke slik vi ser oss. I speilet, bemerker Joakim Lund.

I kveld holder han foredrag om de to grafiske teknikkene og om utstillingen i lokalene til Karmøy kunstforening.

trine.styve.varlo[AT]haugesunds-avis.no

Anna Björkman, kunstner