I sommer realiserte de drømmen om å kjøre motorsykkel på Route 66 – de drøye 4.000 kilometerne fra Los Angeles til Chicago.
På veien krysset de ni stater og tre tidssoner. Turen tok 17 dager i regi route66usa.info.
– Dette er en drøm vi har hatt i mange år. Vi skulle ta denne til min 50-årsdag i 2014, forteller Jarle.
Det var egentlig et av søskenbarna hans som skulle ta turen i år.
– Han fyrte meg opp. Vi hev oss på og framskjøv turen.
Ikke lenge etter trakk søskenbarnet seg.
– Vi hoppet i det. Vi er ikke redde for å reise på tur, det gjør vi alltid alene. Vi blir kjent med folk, smiler Hilde.
Moderveien
Motoren på harleyen brøler som en brunstig løve. Akselerasjonen gir rykk i korsryggen. Route 66 knyttet USA sammen. I John Steinbecks roman «Vredens druer» blir veien kalt Moderveien.
Route 66 sto klar i 1926. I 1985 ble den erstattet av større interstates-veier. I dag er Route 66 en vakker turistløype med naturopplevelser og nostalgi
Hilde er den mest kreative i planleggingsfasen. Jarle fikser det praktiske. De har begge hatt MC-lappen siden tenårene.
– Å kjøre harley fra Los Angeles til Chicago har vært en drøm. Det har gått fra det ene ytterpunktet til det andre. Når man kommer rundt en sving og en bakketopp, så endrer alt seg. Det er kontraster og variasjon hele tiden. Det er en gjennomført opplevelse. Las Vegas var som å komme til et vilt sirkus. Ranchen var et høydepunkt, likedan besøket hos indianerne. Vi fordøyer inntrykk hver dag. Det er godt vi tar bilder hele tiden.
Etapper
De reiste med route66usa.info, den eneste norske turoperatøren godkjent av Harley-Davidson. Guide Helge Njå har kjørt Route 66 hele 42 ganger.
Gjennom daglige etapper på fire-seks timer fikk reisefølget en rekke opplevelser på den nostalgiske veien som også er udødeliggjort i litteratur, film, TV og musikk.
Det var besøk på «Walk of Fame» i Hollywood, Universal Studios og Route 66s endepunkt på Santa Monica Beach.
I de beige ørkenlandskapene i Nevada smeltet sola nesten både krom og gummi. Støvet blander seg med svette og solkrem.
Bakerovn
Det ble også avstikkere til Las Vegas, videre til Hoover Dam og den tidligere gullgraverbyen Oatman.
Fra bakerovnen i Nevada fortsatte Route 66 opp i furuskogen i 2.000 meter høyde på Colorado-platået i Arizona.
Grand Canyon gjør sterkt inntrykk på de aller fleste besøkende, likeså de forsteinede trærne i Petrified Forest.
Ekteparet satte stor pris på et besøk hos en indianerfamilie i Zuni. Indianerbyen Acoma, Nord-Amerikas eldste by, skapte også minner.
Haugesund-paret ble mette så det holdt på Big Texan Steak Ranch i New Mexico. De holdt seg klokelig unna forsøket på å spise 2,2 kg biff på under timen.
Meramec Caverns i Missouri, hvor Jesse James gjemte seg unna etter både bank- og togrøverier, ble med sine 16 grader en fin avkjøling fra de nærmere 40 røde som preget noen av kjøredagene. Turen nærmet seg slutten da The Gateway Arch i Saint Louis ble passert. Deretter ble det to dager i storbyen Chicago.
Underveis bet duoen seg merke i klasseskillene i det amerikanske samfunnet, spesielt tydelig var det i statene i Arizona og New Mexico, med slitte husvogner og hele byer i forfall.
I fjor sommer var ekteparet fem uker i Australia. Da leide de bobil.
– Det var som å reise i en gigantisk dyrepark. Helt annen type opplevelse enn dette. Tidligere har vi også reist Kina rundt på 15 dager og på cruise i Karibia, sier Hilde.
De har reist på tur hvert år siden de traff hverandre. Da var Hilde 16 år. Først var det teltturer. Da barna Bjørn Ove (29) og Linn-Merethe (24) var yngre, ble det sykkelturer både i hjemlige trakter og i Danmark. Jarle er installasjonsleder hos Aibel i Haugesund, Hilde er realfagleder på Karmsund videregående skole.
– Hvordan er det å kjøre Harley-sykkel på amerikanske veier?
– Den er egentlig en tung, stor klump. Jeg kjører Ultraglide Classic. Hjemme har jeg en Suzuki 800 cm. Jeg var derfor litt nervøs i starten, men det gikk seg til. Utfordringen var regn, siden jeg hadde visir på sykkelen i tillegg til hjelm og briller. Det blir det dårlig sikt av. Vi opplevde en grei trafikk-kultur, og det er fint å kjøre i formasjon.
– Det å kjøre gjennom koselige småbyer er greia for oss. Texas var moro på sin måte, hele folkeslaget der. Det var artig å se. Samfunnet der er selvmotsigende. Vi er glade for at vi bor i Norge når alt kommer til alt. Den konklusjonen har vi kommet til på hver tur, smiler det reiseglade ekteparet.
Til sommeren 2014 har ekteparet for øvrig leid en villa i Spania når datteren Linn-Merethe (24) gifter seg der. Å investere i opplevelser vil Hilde og Jarle fortsette med.