– Hun løy, og løy mye

Ber om frifinnelse: Forsvarerne Erik Lea, Sverre Hetland og Trond Hjelde mener de tre syriske brødrene gjorde det de kunne gjøre for å få klarhet i jentenes alder, og at de ikke kan klandres for å ha seksuell omgang med jenta når hun løy om alderen. Foto: John Arne Bauge

Ber om frifinnelse: Forsvarerne Erik Lea, Sverre Hetland og Trond Hjelde mener de tre syriske brødrene gjorde det de kunne gjøre for å få klarhet i jentenes alder, og at de ikke kan klandres for å ha seksuell omgang med jenta når hun løy om alderen. Foto: John Arne Bauge

Artikkelen er over 3 år gammel

– Hva skulle han ha gjort, da? spurte advokat Erik Lea og minnet retten om at det ikke er en lokal 20-åring med sine referanser som sitter på tiltalebenken.

DEL

HAUGESUND: Hans klient kom til Haugesund bare en måned før voldtekten av en 13-årig jente, som både han og hans to brødre er tiltalt for. Han var totalt ukjent med lokale forhold og kunne verken norsk eller engelsk. Da de to jentene dukket opp og fortalte at de var 18 og 16 år gamle, hadde han ingen andre muligheter enn å spørre enda en gang om alderen, argumenterte forsvareren rundt det helt sentrale spørsmålet i rettssaken mot de tre flyktningbrødrene fra Syria.

Fengsel i 4 og 6 måneder

– De kunne ha avstått fra seksuell omgang, om de var i tvil, mente aktor, kst. statsadvokat Marte Engesli Lysaker, og brukte nettopp den kjensgjerning at brødrene spurte flere ganger, som bevis for at de måtte være i tvil om jentenes alder.

Basert på erkjennelse fra to av brødrene og DNA-bevis mot den tredje, konkluderte Lysaker med at alle tre utvilsomt har hatt samleie med den unge jenta og må dømmes fordi de ikke gjorde nok for å få brakt hennes virkelige alder på det rene.

Statsadvokaten la ned påstand om at alle tre må dømmes til fengsel i fire og et halvt år.

Etterforskes i ny sak

Både Lea og de to andre forsvarerne, Sverre Hetland og Trond Hjelde, ba retten være ytterst forsiktig med å legge avgjørende vekt på det jenta selv har forklart til politiet.

Lea viste til at hennes egen fostermor forklarte i retten at jenta løy, og løy mye. Og han ramset opp eksempler fra bevisførselen som viste det samme; jentene løy ikke bare om sin alder for å få innpass hos de eldre mennene, men om tidspunkter, hvor de var, hvorfor de ikke svarte på meldinger ...

– De løy politiet rett opp i ansiktet, slo advokat Lea fast og fortalte at hans klient føler seg lurt til å begå et straffbart forhold. Det er kommet fram i rettssaken at jenta også hadde hatt seksuell omgang før hun traff de tre syriske brødrene, og deres forsvarere avslørte i retten i går at politiet nå har startet enda en etterforskning mot menn som er mistenkt for å ha hatt seksuell omgang med den samme jenta – etter forholdet som de tre syrerne er tiltalt for.

Dommer Arne Vikse regner med å avsi dom i neste uke.

13-åringen har anmeldt nytt overgrep

Politiet i Haugesund etterforsker et nytt overgrep mot den samme 13-åringen som påtalemyndigheten mener ble voldtatt av tre syriske brødre i Haugesund i sommer. Torsdag formiddag krevde statsadvokaten i Rogaland at de tre mennene skal dømmes til fengsel i fire og et halv år.

Samtidig kom det fram at den samme jenta er offer også i en ny sak. Seksjonsleder for etterforskning ved Haugesund politistasjon, Torbjørn Nervik, bekrefter overfor Haugesunds Avis at det pågår etterforskning i en sak med bakgrunn i en ny anmeldelse fra jentas pårørende. En mann i begynnelsen av 20-årene har vært pågrepet og avhørt i saken.

Forholdet skal ha skjedd i august, tre måneder etter at jenta 28. og 29. mai hadde seksuell omgang med de tre den gang 19, 20 og 24 år gamle brødrene. Da saken mot dem ble avsluttet i Haugaland tingrett i går, argumenterte forsvarerne med at det var jenta og hennes jevngamle venninne som oppsøkte brødrene, hvor de løy på alderen for å få innpass hos de eldre mennene.

– Retten skal være ytterst forsiktig med å legge avgjørende vekt på det jenta selv har forklart om hendelsene denne natta, framholdt advokat Sverre Hetland som forsvarer for den eldste av brødrene. Alle tre forsvarerne ba om at de tre brødrene må frifinnes fra voldtektsanklagen fordi de ble lurt av jentene til å tro at de var eldre enn de var. 

Artikkeltags