– Flere vurderer å slutte

SKREKKRAPPORT: Barnevernsjef i Karmøy kommune, Jakob Bråtå sier flere ansatte vurderer å slutte i jobben. Arkivfoto: Alfred Aase

SKREKKRAPPORT: Barnevernsjef i Karmøy kommune, Jakob Bråtå sier flere ansatte vurderer å slutte i jobben. Arkivfoto: Alfred Aase

Artikkelen er over 2 år gammel

Flere lokale barnevernsinstitusjoner kjenner seg igjen i skrekkrapporten som viser at en av tre barnevernsansatte i Norge mottar trusler.

DEL

BARNEVERN: Det er Dagbladet som har gjennomført en undersøkelse blant barnevernsledere om trusler og sjikane. «Kanskje noen burde kidnappe barna eller barnebarn hans slik at han får smake sin egen medisin».

Dette er bare én av mange meldinger som ansatte ved barnevernstjenesten på Karmøy har fått. Barnevernssjef i Karmøy kommune, Jakob Bråtå forteller at de har anmeldt flere trusler til politiet.

– Det er allerede ansatte som vurderer om de klarer og orker å stå i jobben, sier han.

– Krevende

Bråtå sier han opplever at barnevernsansatte er mye mer utsatte enn før. Tidligere fikk «klagere» på barnevernet ikke mulighet til å gå like bredt ut, slik sosiale medier nå gir mulighet for. Nå er det ikke bare kolleger, men også hele lokalsamfunn og storsamfunn som ser uthengingen av ansette, forteller han.

Vi har nulltoleranse på trusler hos oss.

anne kvilhaug Virksomhetsleder, Bokn bufellesskap i Haugesund

Fagansvarlig for barnevernet i Haugesund kommune, Tove Hågenvik forklarer at de oppstår slike hendelser med jevne mellomrom, og forteller at hun kjenner seg igjen i det Bråtå sier.

– Det blir krevende å arbeide med slike situasjoner, og det gjør noe med oss, sier hun.

Tøffe tak

Virksomhetsleder i Solstrand Barnevernsenter i Kopervik, Terje Olav Hovland forteller også at det oppstår tøffe situasjoner hos dem, men ønsker ikke å trekke frem noen enkelte hendelser.

– Det er kontinuerlig arbeid med HMS i virksomheten, hvor vi risikovurderer ulike situasjoner og setter inn forebyggende tiltak, sier han.

Barnevernsinstitusjoner er en av de utvalgte næringene når det gjelder forebygging av vold og trusler i arbeidslivet, og i fjor gjennomførte Arbeidstilsynet en kontroll på Solstrand rundt denne problematikken, forklarer Hovland.

Lagt om arbeidet

Etter 20 års erfaring innen barnevernet sier virksomhetsleder i Bokn bufellesskap i Haugesund, Anne Kvilhaug, at hun kjenner til problematikken. Likevel kan hun fortelle at de har merket en tydelig forbedring de siste årene.

– Vi har nulltoleranse på trusler hos oss. Det er forbudt at de ansatte skal holde ungdommene når de er inne på institusjonen, sier hun.

Bokn bufellesskap har lagt om det metodiske arbeidet, og jobber nå etter «traumebevisst omsorg». Forskning viser at ungdommer som kommer på institusjon gjerne har opplevd forferdelige ting, og at det dermed fører til trusselsituasjoner legger Kvilhaug til.

– Personalet har derfor trent mye på å håndtere slike situasjoner på en annen måte enn tidligere, og vi merker en stor forskjell, sier hun.

Artikkeltags