Gå til sidens hovedinnhold

Ronny satset 90.000 på et bedre liv

I 2013 veide Ronny Alexander Haugsnes over 150 kilo og spiste resten av lørdagssnopet til søndagsfrokost. Livet var tungt og tankene enda tyngre.

Artikkelen er over 1 år gammel

– Kjør på! Kom igjen nå. Dere er halvveis på første stasjon, roper den tette karen i svart treningsshorts og ser på klokka. På de ulike stasjonene i sirkeltreningen på Trimeriet i Skjoldavagen løftes, hoppes og strammes det. Biggest Winner-laget til Ronny Alexander Haugsnes er i gang. Med å presse seg. For et lettere og bedre liv, mer energi, trimmet muskulatur, kondis og ei helse som tåler en trøkk. De trener, kvinnene og mennene rundt Ronny. For seg selv, men også for laget. Og for å vinne konkurransen Biggest Winner med soleklar margin til de to andre lagene som har svettet i kor med dem fra august av. I januar kåres the Biggest Winner.

Det dreier seg om å kvitte seg med kilo, om å orke mer, spise sunnere og leve lettere.

Og Ronny vet og skjønner hva det går i.

Som 18–19 åring var jeg en aktiv fotballspiller på rundt 75 kilo. Så begynte jeg å løfte vekter. Til jeg ødela ryggen første gang og måtte slutte. Brått. Jobben som kjøttskjærer på akkord på Gilde/Nortura var knallhard. Og skulder og nakkemuskulaturen ble overtrent og enorm av de gjentatte og ensidige skjærebevegelsene. I bransjen er det en kjent sak at en kjøttskjærer sjelden holder i mer enn ti år i jobben, sier Ronny.

Han beskriver seg selv som en stor drittsekk i en periode av livet. Som da han var dørvakt og tok ut makten sin både på kvinner og menn.

– At jeg gikk opp i vekt tok fra meg en del av selvtilliten. Men kanskje fikk jeg bedre forståelse for hva andre slet med av det? Han hadde begynt å bli skikkelig diger da han møtte kona si og etter hvert fikk barn. To jenter.

– På den tiden lå jeg mye i benken og spiste snop og så på TV. Orket knapt noe med ungene. Kroppen ble større og større. Jeg slet med svimmelhet. Var oppe i 150 kiropraktor-timer i året bare for å kunne holde meg sånn noenlunde gående. Jeg var skikkelig inaktiv og på vei ut av arbeidslivet. Langt nede psykisk. Tidligere, tidlig på 2000-tallet hadde jeg hatt tanker om å gjøre slutt på det hele. Jeg ville ikke tilbake dit igjen. Så la Nortura/ Gilde ned produksjonen og jeg fikk en sluttpakke på 90.000 kroner.

Det var da Ronny Alexander Haugsnes tok sitt livs beslutning:

De 90.000 kronene tok jeg med opp til Harald Andreassen på Trimeriet og sa: Hjelp meg tilbake til arbeidslivet. Jeg var 34 år og langt, langt nede.

Harald fant den rette måten å motivere meg på. Da jeg ble klarert for slankeoperasjon sa han til meg at jeg uansett ville måtte legge om kostholdet etter operasjonen. Han foreslo at jeg skulle begynne i forkant.- Begynn før de skjærer i deg, sa han. Han oppfordret meg til å konkurrere mot operasjonen på et vis. Og det gjorde jeg. Gikk ned 45 kilo og takket stolt nei da tilbudet om operasjon kom.

Stolt var han. Men også livredd. Ville han klare å holde seg nede i vekt? Han som ble stiv og kortpustet av å gå tusen meter? Han som måtte gå hjem og hvile hvis han forsøkte seg på tyngre tak?

– I dag veier jeg 105–109 kilo. Drømmen er å komme ned i 90 kilo. Jeg er kraftig bygd og blir aldri noen spjæling på noen og sytti kilo. Nå trener jeg 230 økter i året. Minst. Jeg går i 40 minutter hver morgen, og jeg passer på hva jeg spiser og kjenner kaloriinnholdet i det meste. Lever med et evig sug. Veier meg hver eneste dag. Noterer ned alt jeg spiser, alle treningsøkter. Og ja da – jeg vet. Det nærmer seg galskap, sier han rolig.

Harald Andreassen sier det sånn: – Ronny er den han er. Derfor har jeg ansatt ham. Fordi han ikke bare har klart å gå ned i vekt, men også har endret livsstilen slik at han holder seg stabil. Og så vil han kanskje mer ned i vekt, men han lever også godt med den vekta han har. Altfor mange streber etter et uoppnåelig ideal. Å være godt trent og sunn er viktigere enn antall kilo, mener Trimeriet-lederen.

Denne oktoberkvelden stiller 16 i gruppa til full innsats. Et visst sykefravær er det., høsten er forkjølelses- og influensatid. Men resten av gjengen er på plass og kjører i gang med godt humør. Etter hvert kommer også småpraten og de oppmuntrende tilropene over matter, strikker, manualer og kettlebells. Noen er drevne. Kan og gjør alle øvelsene. Andre bytter ut enkelte ting. Alle har sine utfordringer og sin egen kamp å kjempe. Men de heier på hverandre.

– Ronny kjefter ikke, sier Helene Strømsvold som har vært med på konkurransen Biggest Winner før. Hun, John Palmer Ørke og Petur Thor Hafthorsson ba om å få være på Ronnys lag denne gangen. De har alle deltatt i konkurransen Biggest Winner tidligere.

– Jeg er 30 kilo lettere siden august 2018 og er kjempemotivert for fortsatt trening og kontroll på kaloriene, sier Helene som nå skal ha en uke på Fit Camp. Det betyr at hun ryker ut av laget en stund, men hun satser på å komme sterkt tilbake.

Ronny gir så mye av seg selv når vi trener. Han vet hvordan vi har det og kan kunsten å motivere oss. Han gjør ekstrating også, som den fjellturen han tilbyr alle hver lørdag, eller ekstratimene han legger inn med tilbud om spinning.

John Palmer Ørke var som Ronny Alexander Haugsnes nær på å måtte slankeopereres da det gikk en viss mann i ham:

Fastlegen min hadde satt meg opp til utredning uten å si noe til meg. Det trigget meg til å komme meg opp av sofaen. Her kan jeg konkurrere med meg selv og med de andre. Å føle at du mestrer ting du ikke har kunnet gjøre på år, gir et kjempeløft, forsikrer Ørke. Han er opptatt av å sprenge sine egne grenser. Etter å ha kvittet seg med 39 kilo i første omgang, ved forrige Biggest Winner-konkurranse han var med på, er han nå klar for så smått å begynne å jogge!

– Dit trodde jeg aldri jeg noensinne skulle komme igjen. Et komplisert brudd i beinet satte meg ut for en del år siden og siden var jogging bare ikke noe jeg så som en mulighet.

Nå trener John Palmer seks-sju timer i uken og vet at det err tyngre å redusere vekten når de letteste og første kiloene er tatt.

På det meste var jeg oppe i 14 timer trening i uken. Det er i meste laget. Da rekker en ikke stort annet, smiler han. – Å trene med ei motivert gruppe sånn som nå hjelper på. Du føler deg som en del av noe større. Og kan se tydelige endringer. Jeg pleier å si at du går fra vaskeball til vaskebrett ...

Biggest Winner-deltakerne blir også fanget opp av et oppfølgingsprogram eller «ettervern» som Harald Andreassen kaller det.

Ting må stabiliseres. Å gå ned i vekt kan du gjøre ganske enkelt ved å la være å spise. Men for å holde vekten, få til en varig endring, må hodet være med på laget. Du trenger rett og slett det påfølgende året til å innarbeide gode vaner.

Snart er sirkeltreningen, som er lagt opp med intensiv aktivitet kombinert med hyppige pauser, slutt. Gjengen samler seg rundt Ronny. Litt snakk hører med. De vet at han følger dem nøye i den lukkede Facebook-gruppa. Og føler at han kikker dem over skulderen hvis de skulle finne på å legge turen innom et usunt matsted.

– Dette handler om å trene og om å spise sunnere. En av faktorene alene er ikke nok. Jeg gir deltakerne et kostholdsprogram, rett og slett en del forslag til frokost, lunsj og middagsporsjoner med ferdig utregnet kaloriinnhold. Mat jeg har testet ut selv. Vanlig kost. Ikke noe hokuspokus. Alt er egentlig lov, men med måte. Spis et kakestykke når moren din har fødselsdag, men ikke spis hele kaka.

Smarte og dumme valg

Noe av det Ronny Alexander Haugsnes råder kilo-kjemperne sine til er å gjøre smarte valg.

– Lørdag er ofte en vanskelig dag fordi mange legger opp til «matkos" da. Å gå på fjelltur gir deg mindre tid til å spise og samtidig noen kcal til gode ...

Han minner om at du må spinne (sykle innendørs med høy intensitet) i 30 minutter for å kvitte deg med effekten av en halv stor melkesjokolade på 200 gram. – En hel slik sjokoladeplate inneholder 1100 kilokalorier, det vil si at en voksen mann kunne spist to av mine anbefalte middagsporsjoner, for eksempel biff med pommes frites og kyllingfilet med ris i stedet, sier Haugsnes.

Mens for eksempel en full McDonalds meny i Ronnys regnskap «koster» nesten 2 timer spinning, sier treneren som selv bruker flere apper for å holde kontroll på næringsinntaket.

Han vet mye om matsug og matavhengighet. Kjemper daglig mot lysten til å bare gå inn i nærmeste butikk og kjøpe alt han tidligere elsket å putte i seg .- Se for deg en stoffmisbruker som kunne kjøpe all den dopen han lystet på Rema! Han blir alvorlig.

– Alt er jo tilgjengelig hele tiden for en som spiser for mye og feil.

Han kjenner farene:

– Ei ukes ferie er nok til at mat-regimet sprekker for meg. Men nå har jeg heldigvis fått med meg kona i Biggest Winner. Det gjør det noe enklere på hjemmebane.

Fortsatt er han svimmel og avhengig av hyppige besøk hos kiropraktor. Kjøttskjærer-overkroppen har han fortsatt. Nakkemuskulaturen står i spenn. Men nå kan han klare seg uten kiropraktoren i en uke av gangen.. Det kunne han ikke før.

Og så har jeg jobb. 50 prosent stilling. Og treningsglede. Jeg gleder meg til å gå på jobb hver enste dag. Bildet av meg, en fortsatt litt for tung mann på drøye 100 kilo, henger der ved siden av de andre trenerne her på Trimeriet i Skjoldavegen. Jeg har noe å gå gi: Jeg blir spurt og regnet med. Og vi skal vinne denne omgangen av Biggest Winner. Folkene mine er supermotiverte, og det er jeg også, slår 43-åringen fast.

Biggest Winner

Tre lag med hver sin trener kjemper mot hverandre. Forutsetningen for å bli med er at du er over 18 år gammel og har ti kilo eller mer du vil bli kvitt. Konkurransen pågår over 24 uker, fra august til utgangen av januar. Veiing skjer annenhver onsdag og de tre dårligste på det laget som har trent vekk færrest kilo, må kjempe seg inn på laget igjen..

Ved forrige konkurranse trente deltakerne bort 450 kilo til sammen, -snittet lå på 15,5 kilo per deltaker. De fem finalistene som kjempet om tittelen Biggest Winner gikk i snitt ned 30,5 kilo. Sirkeltrening, spinning og endret kosthold samt gruppe-solidaritet og intern-konkurranse, er basisen for opplegget som er Ronny Alexander Haugsnes' idé. Opplegget tas nå også i bruk også av andre treningsstudioer.

Kommentarer til denne saken