KARMØY: Kommunestyret i Karmøy vedtok mandag å slutte seg til bompengepakken for byområdet Haugesund og Fastlands-Karmøy.

Karmøy blir dermed en part i bypakken sammen med Haugesund kommune og Rogaland fylkeskommune.

Det skjedde mot Fremskrittspartiets stemmer. Under debatten gjorde gruppeleder Rune Midtun det tidlig klart hva som var Frps syn i saken

– Vi er helt imot, sa han kategorisk.

De øvrige partiene – bortsett fra Rødt og et par Senterparti-representanter – sørget imidlertid for et stort flertall for bypakken, men vedtaket ble fattet uten den helt store entusiasmen.

– Jeg er ikke en stor tilhenger av bompenger, men ved å bli med kan vi endelig få oppgradert Eikjevegen, sa Arbeiderpartiets gruppeleder, Svanhild Lygre Andersen.

Tor Asle Grønningen i Senterpartiet tvilte seg også til et ja.

– En vanskelig sak, men folk på Karmøy må passere en bomstasjon på fastlandet uansett om vi blir med i pakken eller ikke. Den eneste forskjellen er om bommen står ved Karmsund bro eller Park hotell, og da kan vi like godt bli med, sa han.

Også Helge Thorheim i Karmøylista trakk fram poenget med at karmøybuene ville måtte passere bomstasjoner uansett, så da var det like greit å bli med og få noe igjen for det.

Han la til at vedtaket som ble fattet mandag ikke var juridisk bindende. Det har han helt rett i.

Flertallets vedtak var en forpliktende tilslutning om å bli med i bypakken. Den formelle tilslutningen kommer først til våren 2023.

Men som det står i kommunedirektørens saksutredning:

– Det å si ja nå, for så å trekke seg til våren, vil ikke bidra til et positivt interkommunalt samarbeid.

Prioriterte lokale prosjekter på Fastlands-Karmøy i bypakken er Eikjevegen, sykkelvei med fortau i Vormedalsvegen (Røysvegen-Tuastadvegen), miljøgate i Austbøvegen på Norheim og andre mindre prosjekter.

Nei til barnehage-avkorting

I forkant av kommunestyremøtet skrev Haugesunds Avis om kommunedirektørens forslag om å avkorte driftstilskuddet til private barnehager som nylig var i streik.

Bakgrunnen var at kommunen hadde betalt ut store beløp til barnehager som altså var stengt under streiken.

Dette forslaget ble stemt ned i mandagens kommunestyre, etter at Høyre, Karmøylista, FrP , Senterpartiet og tre representanter fra KrF var imot.