SULDAL: WindWorks Jelsa – som er eid av Norsea Group AS, Ryfylke IKS og Suldal kommune – har ambisjoner om å etablere den mest effektive storskalabasen for produksjon av fundament og sammenstilling av flytende havvind i Europa.

Nå har selskapet inngått en samarbeidsavtale med den sveitsiske entreprenørgiganten Implenia for å oppnå nettopp dette.

Det opplyser de to partene i en pressemelding tirsdag.

– Partene er enige om å utvikle og drifte serieproduksjon av offshore vindfundamenter i betong ved hjelp av kostnadseffektive produksjonsprosesser, automatisering og eventuell bruk av innovative teknologiske løsninger, skriver de.

Utvikles i to faser

WindWorks Jelsa er planlagt etablert på Jelsa i Suldal kommune.

Selskapet opplyser at planen er å kunne bygge 70 flytende havvindmøller i året.

– Anlegget vil bidra til stor verdiskapning i regionen, om lag 1.000 arbeidsplasser på basen og bidra til å sette Rogaland og Norge på det internasjonale havvindkartet. Det arbeides for at WindWorks Jelsa skal være klar for bygging av betongfundament for flytende havvind til Utsira Nord, skriver WindWorks Jelsa.

Prosjektet skal etter planen utvikles i to faser, som ved full utbygging vil representere et produksjons- og sammenstillingsområde på 800.000 kvadratmeter.

– Det er flere store oppgaver som skal løses, både regulatoriske og kommersielle før WWJ kan realiseres og investeringsbeslutning tas, forteller styreleder Geir Ims i WindWorks Jelsa i pressemeldingen.